Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Judecătorul Cristi Danileț: Ministrul Justiției să-și amendeze singur proiectul

cristi_danilet_foto.jpg

Image source: 
blog Cristi Danileţ

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii  a avizat joi negativ pachetul de legi privind Justiția, propus de ministrul Tudorel Toader. Magistrații au imputat, printre altele, faptul că nu a existat o dezbatere reală și că s-ar încerca politizarea sistemului. Chiar și așa însă, a fost un rezultat strâns: proiectul a primit aviz negativ cu 10 voturi pentru și 8 împotrivă.   În replică, ministrul Toader susține, citat de agențiile de știri, că se aștepta la acest rezultat și că nu s-ar dori de fapt reformarea sistemului. Avizul este consultativ, a reamintit ministrul Justiției.

 

În CSM sunt magistrați dedicați profesiei   și alții mai apropiați de mediul politic, explică judecătorul Cristi Danileț (fost membru al Consiliului) rezultatul votului. Generic, CSM-ul nu acceptă propunerile radicale făcute în numele reformei și implicit respinge politizarea Justiției, spune Cristi Danileț, care recomadă ajungerea la un consens: 

Nicio decizie cu privire la actele politice nu este ușoară în CSM. Sunt unii magistrați mai dedicați profesiei lor și sunt alții care simt cumva apăsarea asta, o apropiere de mediul politic, public și atunci tind să facă o deviere de la anumite principii. Ce este important să înțelegem este faptul că CSM-ul nu acceptă, așa cum nici magistrații din țară nu acceptă propuneri radicale pe care le face ministrul Justiției cu privire la cel puțin trei chestiuni: mutarea Inspecției Judiciare de la CSM la Ministerul Justiției, modificarea radicală a modalității de numire a conducerii Ministerului Public și punerea unei bariere de 30 de ani pentru accesul în magistratură al tinerilor.  (...) În mod firesc trebuie să se revină asupra modificărilor propuse care sunt cele mai sensibile. Faptul că CSM-ul nu este de acord cântărește greu. Cel mai bine este ca în momentul de față este ca ministrul Justiției să își amendeze singur proiectul. Iar în guvern să plece un proiect care să reprezinte un consens între ministrul Justiței și CSM. ” 

Ascultă AICI interviul integral: 

747