Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurorii îi răspund lui Tudorel Toader: Care privilegii?

Procurori raspund Tudorel Toader privilegii.jpg

Schimb de replici între ministrul Justiţiei şi procurori (Sursa foto: pixabay)
Schimb de replici între ministrul Justiţiei şi procurori (Sursa foto: pixabay)

Preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România felicită CSM pentru avizul negativ asupra modificărilor aduse legilor justiţiei. Bogdan Gabor spune la RFI că procurorii nu se opun pachetului legislativ pentru a-şi păstra privilegiile, aşa cum sugerează ministrul Tudorel Toader, ci pentru că Executivul vrea să trimită justiţia înapoi în timp.

Ministrul Tudorel Toader a comentat la Antena 3 avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii propunerilor sale de modificare a legilor justiţiei.

El a atras atenţia că procurorii au votat “în bloc” împotrivă şi a mai spus că are convingerea că “votul negativ exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au”.

Preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România felicită CSM: „Aş vrea să felicit CSM pentru mesajul extrem de ferm şi hotărât dat ieri printr-un aviz negativ asupra întregului pachet legislativ propus de către ministrul Justiţiei. Un pachet legislativ care în măsura în care va fi adoptat, va face să ne întoarcem cu foarte mult timp în urmă şi face reversibilă reforma justiţiei. Practic, toate eforturile României începând cu anul 2000 şi până în prezent vor fi anulate”.

Bogdan Gabor îl critică pe ministrul Justiţiei: „Este regretabil că anumiţi formatori de opinie încearcă să minimizeze sau să ducă în derizoriu acest mesaj foarte clar transmis de către garantul independenţei justiţiei care este CSM, cu afirmaţii care nu fac altceva decât să transmită în rândul opiniei publice o neîncredere în unul dintre cele mai importante organisme ale statului român, respectiv CSM”.

Bogdan Gabor respinge afirmaţiile lui Tudorel Toader privind privilegiile magistraţilor: „În ceea ce priveşte declaraţia ministrului Justiţiei, vă mărturisesc că nici nu am cuvinte să o calific şi aş fi rezervat să o calific într-un fel. Însă eu aş vrea să întreb care sunt acele privilegii pe care le „apără” CSM şi privilegii care aparţin magistraţilor, că eu nu le ştiu. Probabil că se referă la faptul că judecătorii şi procurorii lucrează cu mii de dosare în fiecare zi, la faptul că volumul de muncă datorat faptului că Ministerul de Justiţie nu a promovat până acum o lege de reorganizare a hărţii judiciare din România, să desfiinţeze acele instanţe mici şi Parchete mici, care nu fac altceva decât să consume resursă umană şi bugetară absolut inutilă. Probabil că la aceste „privilegii” se referă domnul Tudorel Toader (...). Constat că puterea executivă nu-şi doreşte să ajute justiţia să funcţioneze cât mai bine, ci îşi doreşte să o trimită undeva în timp”.

 
Bogdan Gabor, despre avizul negativ al CSM privind legile justiţiei