Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kovesi: Un bilețel al Inspecției Judiciare conținea două numere de dosare, unul extrem de important

Kovesi DNA propuneri Parlament.jpg

Laura Codruța Kovesi critică modificările propuse de Parlament la Codul de Procedură Penală (Foto: arhivă RFI)
Laura Codruța Kovesi critică modificările propuse de Parlament la Codul de Procedură Penală (Foto: arhivă RFI)

Kovesi: ”Am aici un bileţel din cele multe pierdute de Inspecţia Judiciară. Acesta este pierdut, în sensul că  fost pus între nişte documente pe care m-am dus să le ridic de-acolo, probabil a fost rătăcit. Se poate observa că sunt trecute două nume de dosare”.

Șefa DNA lansează o serie de acuzații la adresa modului în care Inspecția Judiciară a desfășurat un control la această instituție.

Laura Codruța Kovesi susține că inspectorii au verificat anumite dosare şi anumite activităţi.

Aceasta le-a prezentat procurorilor din cadrul CSM și un bileţel pe care susţine că l-a găsit în unele documente verificate anterior de inspectori. Pe acesta sunt trecute două numere de dosare, unul dintre ele fiind foarte important.

Laura Codruța Kovesi le-a spus membrilor CSM că are senzația că s-a venit cu anumite teme. La audieri a fost prezent și ministrul Justiției, Tudorel Toader, cel care a cerut acest control al Inspecției Judiciare.


Șefa DNA a venit la secția de procurori a CSM însoțită de toți procurorii șefi de secții. În timpul audierilor, Laura Codruța Kovesi a reclamat o serie de nereguli privind modul în care s-a desfășurat controlul Inspecției Judiciare.

Între altele, a explicat că este "total neadevărată” menţiunea conform căreia au crescut cu 87 la sută achitările în dosare.

În opinia sa, o parte a echipei de control ar fi căutat anumite dosare. Șefa DNA le-a prezentat membrilor CSM și un bilețel care ar aparține inspectorilor de la Inspecția Judiciară și care conținea două numere de dosar.

„În timpul controlului am constatat mai multe lucruri. S-au căutat dosare, au fost verificate anumite documente, anumite activităţi, s-au citit anumite acte din anumite dosare, de către o parte a echipei de control. Am aici un bileţel din cele multe pierdute de Inspecţia Judiciară. Acesta este pierdut, în sensul că  fost pus între nişte documente pe care m-am dus să le ridic de-acolo, probabil a fost rătăcit. Se poate observa că sunt trecute două nume de dosare. Avem un scris. După care, unul dintre inspectorii judiciari completează din registru unde este acel dosar şi ce s-a întâmplat cu el. Unul dintre dosare este extrem de important. Eu mă întreb de ce un inspector care face un control la DNA vine cu bileţele pe care are trecute numere de dosar, după care ia registre din 2004 şi trece anumite chestiuni. E foarte simplu să ştim al cui este acest scris”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Aceasta a mai spus că au existat o serie de incidente în timpul controlului. Între altele, s-au încălcat procedurile de control, iar inspectorii au avut un comportament suspect în timpul verificărilor, mai spune șefa DNA.

Laura Codruța Kovesi a vorbit inclusiv de unele presiuni.

”Am constatat că nu există un raport de control în sensul legii. Am constatat că există trei acte de control. Avem un act intitulat raport de control semnat de trei inspectori, inspectori care semnează în totalitate acest act de control. Apoi avem trei inspectori care semnează anumite file din actul de control, o procedură pe care eu nu am întâlnit-o în cei 22 de ani de activitate şi nici în alte rapoarte de control. Avem o notă de opinie separată, formulată de trei inspectori judiciari şi mai avem o notă întocmită de directorul direcţiei din cadrul Inspecţiei Judiciare care a avizat acest raport, notă în care însuşi directorul constată că raportul nu a respectat structura şi nu a fost întocmit în normele privind inspecţiile”, a declarat Laura Codruţa Kovesi în timpul audierii.

„Am făcut un punct de vedere (...) şi prima noastră observaţie este legată chiar de acest lucru, că nu există un raport de control unic, nu există concluzii unitare şi armonizate. Concluziile sunt diferite pe aceeaşi chestiune. (...) Am fost puşi în situaţia în care coordonatorul echipei ne-a spus că anumite dosare nu trebuie verificate, ulterior cealaltă echipă ne cereau acele dosare. Deciziile lor interne au fost diferite şi nu cred că asta ar trebui să se regăsească în raport”, a subliniat Kovesi.

Întrebată dacă, pe parcursul controlului, a avut senzația că acesta este lipsit de obiectivitate, având, pe lângă scopul declarat, și un scop "ascuns", șefa DNA a spus: "Da, am avut această senzație, s-a venit cu teme care trebuiau verificate sau infirmate, s-a venit cu anumite zvonuri despre care au citit în presă și care trebuiau confirmate într-un fel sau altul și, da, s-a venit cu o anumită temă pentru identificarea unor dosare, a unor soluții sau a anumitor acte din dosare".