Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rovana Plumb scapă de urmărirea penală. Deputații au respins cererea DNA în dosarul Belina

Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, scapă de urmărirea penală, după ce plenul Camerei Deputaților a respins prin vot secret solicitarea DNA de ridicare a imunității a parlamentarului PSD.

Plenul Camerei Deputaților a respins cererea DNA de urmărire penală a Rovanei Plumb, fost ministru al Fondurilor Europene cu 184 de voturi împotriva începerii urmăririi penale, un vot anulat și 99 pentru. Comisia Juridică a dat aviz negativ solicitării DNA.

Cererea are legătură cu dosarul BELINA, Rovana Plumb fiind acuzată, într-un dosar conform căruia, în 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consilului Județean, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate unei firme private.

Pe marginea acestor suspiciuni și acuzații Rovana Plumb, pe atunci ministru al mediului, a fost nevoită să își dea demisia din funcția pe care o deținea până de curând în cabinetul Tudose și anume cea de Ministru al Fondurilor Europene. După votul din Camera Deputaților Rovana Plumb spune că respingerea cererii de urmărire penală care o viza reprezintă apărarea separației puterilor în stat.

Rovana Plumb le-a declarat jurnaliştilor, după anunţul din plen privind rezultatul votului la solicitarea de ridicare a imunităţii sale, că deputaţii au îneţeles faptul că ”oportunitatea unei HG care are toate avizele de legalitate nu poate face obiectul unei anchete penale”.

Ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a susţinut şi în plenul Camerei Deputaţilor că este nevinovată în dosarul în care este acuzată de către DNA de complicitate la abuz în serviciu, spunând că demersul procurorilor anticorupţie este un abuz şi o ”represiune nedreaptă” împotriva miniştrilor cu scopul ca PSD să fie scos de la guvernare.