Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O hibă a legii care eliberează deţinuţi: definiţia „spaţiului necorespunzător”

Criminali pedofili eliberati lege recurs compensatoriu.jpg

Nemulţumiri legate de legea recursului compensatoriu (Sursa foto: pixabay)
Nemulţumiri legate de legea recursului compensatoriu (Sursa foto: pixabay)

Legea prin care deţinuţii sunt eliberaţi mai devreme nu va rezolva problema condiţiilor din penitenciare. Iată ce spune la RFI Nicoleta Andreescu, director executiv la APADOR-CH, organizaţie de apărare a drepturilor omului.

Sindicaliştii din închisori şi-au exprimat nemulţumirea faţă de lipsa unui regulament clar de aplicare a legii recursului compensatoriu.

Potrivit documentului, un deţinut beneficiază de o reducere a pedepsei cu şase zile pentru 30 de zile de detenţie în condiţii necorespunzătoare.

Directorul executiv de la APADOR-CH, Nicoleta Andreescu, apreciază însă că e nevoie de o viziune mai amplă asupra problemei condiţiilor din închisori.

Cât despre legea în cauză, ea atrage atenţia că definiţia condiţiilor necorespunzătoare este interpretabilă: “Ce ar fi discutabil ar fi modul în care este definită noţiunea de spaţiu necorespunzător în lege şi anume, pe lângă supraaglomerare, un spaţiu poate fi necorespunzător în alte situaţii care nu trebuie să fie îndeplinite cumulativ. Mai exact, dacă un spaţiu de cazare oferă cei patru metri pătraţi per deţinut şi căldura respectivă, dar are igrasie sau mucegai, automat este considerat spaţiu necorespunzător. În proiectul de lege, aşa cum a fost el iniţial scris, trebuia să fie mai multe condiţii cumulative pentru ca un spaţiu să fie necorespunzător. Sau faptul că evaluarea aceasta se face pe clădiri şi nu pe fiecare cameră individual, ceea ce poate conduce la unele nedreptăţi, pentru că în interiorul fiecărei clădiri sunt camere mai bune şi camere mai puţin bune şi atunci ajungem în situaţia în care oameni care au stat într-un spaţiu care în mod real este corespunzător, o cameră bună, uscată, aerisită, dar sunt într-o clădire necorespunzătoare, beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi cei care într-adevăr au stat în condiţii necorespunzătoare”.

 
Nicoleta Andreescu, despre eliberarea deţinuţilor