Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Diaconescu audiat în comisia SIPA: Mă interesează pe unde circulă hârtiile privind viața mea

cristian_diaconescu_rfi.jpg

Marea Neagră lipsește din dialogul despre deciziile de la summitl NATO
Sursa imaginii: 
RFI

Fostul ministru al Justiţiei, Cristian Diaconescu, a declarat, în timpul audierilor din comisia parlamentară de anchetă a arhivei SIPA, că 16 mape profesionale au fost sustrase din Ministerul Justiţiei, inclusiv a sa, şi că vrea să ştie ”pe unde zburdă ele în spaţiul românesc”.

După ce la finalul lunii septembrie, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA s-a continuat cu invitarea la audieri a mai multor persoane.

Astăzi, pe lânga Cristian Diaconescu și Cătălin Predoiu, au fost chemati și foștii miniștri Monica Macovei și Tudor Chiuariu, dar cei doi încă nu au răspuns acestei invitații.

Din informațiile care au apărut, declarațiile fostul ministru, Cristian Diaconescu, sunt cele mai notabile. El spune că 16 mape profesionale au fost sustrase din Ministerul Justiţiei, inclusiv a sa, şi că vrea să ştie ”pe unde zburdă ele în spaţiul românesc”.

El susține că din arhiva SIPA au dispărut mai multe documente, care ulterior au fost făcute publice. Printre acele documente se aflau mapa sa profesională, a lui Valeriu Stoica, Victor Babiuc şi Victor Ciorbea.

Cristian Diaconescu mai susține și că știe un singur magistrat care a recunoscut că a fost șantajat cu documente din arhiva SIPA, ”anume  pe Corneliu Turianu, care de altfel a murit între timp”.

Singurul caz pe care eu îl cunosc şi pe care vreau să îl subliniez în legătură cu un judecător care a fost şantajat şi care a venit să spună public şi care a făcut sesizare penală a fost Corneliu Turianu. În perioada 2006-2007, se spune, mapele profesionale a 16 persoane demnitari, inclusiv eu, au fost sustrase din Ministerul Justiţiei şi aruncate în spaţiul public în ideea de a genera, spun eu, un anume fel de constrângere. (...) Aş fi foarte interesat să ştiu unde sunt mapele noastre profesionale, pe unde zburdă ele în spaţiul românesc”, a mai spus Diaconescu.

Fostul ministru al Justiției, Cristian Diaconescu, spune și că: "această comisie va fi un moment şi un loc interesant să lămurim şi acest aspect. Pe mine mă interesează pe unde hârtiile privind viaţa mea circulă prin România. Nu cred că în România magistraţii au acţionat altfel decât în condiţiile legii. Habar nu am unde e arhiva SIPA şi ce se întâmplă în arhiva SIPA, pentru că un ministru nu are ce să caute în arhiva unui departament”.

Din partea lui Cătălin Predoiu nu au apărut încă declarații despre arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei

Miercuri membrii Comisiei SIPA vor vizita arhiva, potrivit președintelui acestei structuri, senatorul Șerban Nicolae.