Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dragoş Călin, copreşedintele Forumului Judecătorilor: Asaltul asupra justiţiei continuă

Codurile Penale, motiv de dispute în Parlament (Sursa foto: pixabay)

Proiectele de legi ale justiţiei propuse de parlamentarii Puterii sunt retrograde şi nu au nici o motivare. Iată ce declară la RFI copreşedintele Forumului Judecătorilor din România, Dragoş Călin, judecător la Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorul Dragoş Călin spune că schimbările propuse de noile proiecte de legi ale justiţiei pur şi simplu nu sunt necesare: „Sunt practic din acelaşi registru, nu au nici un fel de motivare, nu există nici un fel de studiu de impact care să explice de ce ar fi necesare. Sunt retrograde în continuare şi afectează în continuare independenţa justiţiei. Nu-i nici un fel de diferenţă majoră între propunerile anterioare formulate de ministrul Justiţiei şi actualele propuneri legislative”.

Magistratul consideră că „asaltul continuă asupra justiţiei, nu ştiu la ce să mă mai aştept. Tot timpul este acelaşi lucru, tot timpul sunt aceleaşi proiecte, tot timpul se încearcă modificarea legilor justiţiei, dar în aspecte pe care Comisia Europeană nu le-a găsit necesar a fi modificate. Nu au fost identificate astfel de necesităţi de modificare a cadrului legislativ în România. Doar acolo unde într-adevăr sunt decizii ale Curţii Constituţionale se pot face retuşuri fine cu privire la acele instituţii de drept asupra cărora CCR a descoperit vicii de neconstituţionalitate”.

 
Dragoş Călin, despre legile justiţiei propuse de parlamentarii Puterii