Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Forumul Judecătorilor: Pragul pentru abuzul în serviciu ar trebui să fie unul simbolic

forum_judecatori_prag_abuz_serviciu_simbolic.jpg

Parlamentul caută un prag valoric pentru abuzul în serviciu (Sursa foto: pixabay.com)
Parlamentul caută un prag valoric pentru abuzul în serviciu (Sursa foto: pixabay.com)

Copreşedintele Forumului Judecătorilor din România, Dragoş Călin, declară la RFI că pragul valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu ar trebui să fie de cel mult o mie de euro. Reacţia sa vine în contextul în care deputatul PSD Florin Iordache a propus un prag de 19 mii de lei.

Dragoş Călin, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, consideră că un prag de cel mult o mie de euro pentru abuzul în serviciu ar fi suficient: „Teoretic, sesizând şi citind documentele Comisiei de la Veneţia, (un prag valoric-n.r.) n-ar fi necesar, însă prin decizia Curţii Constituţionale un astfel de prag a fost practic legiferat, între ghilimele. Deci până la urmă, este atribuţia Parlamentului sau după caz, a Guvernului, de a reglementa un astfel de prag, numai că el trebuie să fie unul simbolic. Noi am propus sume foarte mici, maxim o mie de euro”.

Comisia parlamentară specială privind punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile Curţii Constituţionale a amânat miercuri dezbaterea programată pe articolul privind abuzul în serviciu.

Preşedintele comisiei, Florin Iordache (PSD), a declarat marţi că un prag pentru infracţiunea de abuz în serviciu se impune şi că el ar putea fi stabilit în jurul sumei de 19 mii de lei, precizând că nu crede că acest lucru ar deranja pe cineva.

 
Dragoş Călin, despre pragul pentru abuz în serviciu