Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asociaţia Procurorilor: Un prag valoric pentru abuzul în serviciu nu ar fi util

asociatie_procurori_prag_valoric_abuz_serviciu.jpg

Dispute privind instituirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu (Sursa foto: pixabay.com)
Dispute privind instituirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu (Sursa foto: pixabay.com)

Preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor, spune la RFI că nu este nevoie de un prag valoric pentru abuzul în serviciu. El precizează că ar trebui reglementată o infracţiune specială privind achiziţiile publice.

Bogdan Gabor consideră că nu ar fi nevoie de un prag pentru abuzul în serviciu: „Nu ştiu dacă este util să instituim un prag pentru un asemenea tip de infracţiune şi nu înţeleg care este raţiunea pentru care se insistă atât de mult în instituirea acestui prag. Sunt invocate într-adevăr deciziile Curţii Constituţionale, dar decizii ale Curţii Constituţionale care trebuie coroborate şi cu ceea ce s-a întâmplat până în prezent, cu practica judiciară existentă, cu legislaţia comparată din celelalte state ale UE”.

„Eu v-aş spune ceea ce a propus Asociaţia Procurorilor din România. Dacă se insistă atât de mult în reglementarea abuzului în serviciu, de ce nu se reglementează o infracţiune specială în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor publice, legea achiziţiilor publice? Acolo ar fi foarte simplu să se instituie o infracţiune care să stabilească exact pedepsele, modalităţile în care pot fi combătute asemenea tipuri de acte, pentru că în proporţie de 90 şi ceva la sută infracţiunea de abuz în serviciu se regăseşte în ceea ce priveşte fraudarea fondurilor publice, mai ales în ceea ce priveşte achiziţiile publice. Deci nu văd de ce nu există atâta vehemenţă în reglementarea unei infracţiuni speciale, în ceea ce priveşte achiziţiile publice, dacă există o atât de mare vehemenţă de a institui un prag în ceea ce priveşte abuzul în serviciu”, afirmă şeful Asociaţiei Procurorilor din România.

Solicitat să spună mai clar dacă e nevoie sau nu de un prag valoric pentru abuzul în serviciu, Bogdan Gabor a răspuns: „Nu. Nu se încalcă nici o decizie a CCR, pentru că pot fi reglementate modalităţi specifice de comitere a unei infracţiuni. Dacă s-ar institui o infracţiune în ceea ce priveşte achiziţiile publice, s-ar putea stabili exact modalităţile în care poate fi protejat bugetul statului de această hemoragie, ca să zic aşa, în ceea ce priveşte fondurile publice”.

Comisia parlamentară specială privind punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile Curţii Constituţionale a amânat miercuri dezbaterea programată pe articolul privind abuzul în serviciu.

Preşedintele comisiei, Florin Iordache (PSD), a declarat marţi că un prag pentru infracţiunea de abuz în serviciu se impune şi că el ar putea fi stabilit în jurul sumei de 19 mii de lei, precizând că nu crede că acest lucru ar deranja pe cineva.

 
Bogdan Gabor, despre un eventual prag pentru abuzul în serviciu