Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Senatul adoptă tacit un proiect care îi reabilitează pe ”scriitorii” din închisori. Reacția ANP, la RFI

Senatul adoptă tacit, luni, un proiect de lege depus de opt parlamenari UDMR care vizează schimbări importante în procesul eliberării condiționate. Concret, proiectul propune revenirea la sistemul reducerii pedepsei cu câte 20 de zile pentru fiecare carte scrisă în închisoare. În plus, condamnații ar urma să poată ieși mai repede din penitenciar prin micșorarea fracțiilor de pedeapsă. După adoptarea tacită la Senat, proiectul parlamentarilor UDMR va merge la aprobare în Camera Deputaților, care va fi for decizional.

Cei opt inițiatori ai proiectului, cu toții parlamenari UDMR, își justifică propunerea prin nevoia reducerii supraaglomerarii din inchisori: “Suntem conștienți că pe plan intern este foarte delicată punerea problemei adoptării unor acte normative prin care să se reducă supraaglomerarea din penitenciare, însă aceasta este singura modalitate prin care s-ar îmbunătăți considerabil condițiile de detenție și ar micșora sumele care ar putea fi alocate unităților penitenciare, iar pe de alta parte ar contribui la evitarea pronunțării unei hotărâri pilot de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care România ar fi condamnată pentru neasigurarea condițiilor de detenție corespunzătoare persoanelor private de libertate”, se afirmă în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ce conține, însă, concret, propunerea parlamentarilor UDMR? Proiectul, depus încă din luna luna martie la Parlament, relaxează practic condițiile de liberare condiționată.

De pildă, în cazul condamnaților care au împlinit vârsta de 60 de ani, se va putea dispune liberarea condiționată după efecturarea unei treimi din pedeapsă, față de jumătate cum este în prezent, prevede proiectul citat de Hotnews. Perioada după care poate interveni liberarea condiționată se micșorează și în cazul pedepselor de 10, respectiv 15 ani.

De asemenea, proiectul prevede că celor care scriu cărți în penitenciar li se reduc pedepsele cu câte 20 de zile pentru fiecare lucrare. În urma scandalului generat de eliberările pe acest criteriu, Guvernul a suspendat această prevedere pentru ca apoi să se menționeze că cei condamnați pot beneficia de maximum 20 de zile de reducere a pedepsei indiferent de numărul de lucrări elaborate.

Proiectul de lege mai prevede și alte modificări la Codul de Procedură Penală: se introduce arestul la domiciliu ca forma obligatorie de executare a pedepsei privative de libertate, or acest lucru ar trebui să rămână, potrivit experților, o opțiune la latitudinea judecătorului, notează sursa menționată.

ANP: Trebuie să ne așteptăm la o explozie a criminalității

”Proiectul nu mai este de actualitate, întrucât a intrat în vigoare recursul compensatoriu, prin care au fost eliberați sute de deținuți”, atrage atenția, la RFI, Sorin Dumitrașcu, președintele Federașiei Sindicatelor din ANP.

El spune că, dacă vrea să scape de procesele de la CEDO, statul ar trebui să investească în penitenciare, nu să elibereze deținuți care revin în închisoare la scurt timp de la eliberare. Sorin Dumitrașcu mai afirmă faptul că trebuie să ne așteptăm la o explozie a criminalității în perioada următoare.

Ascultă: