Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurorii, deranjaţi de discursul PSD privind statul paralel: „Afirmaţii grave, nu e firesc"

Procurori PSD stat paralel afirmatie grava.jpg

Preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor (Foto: captură Digi24)
Preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor (Foto: captură Digi24)

Graba cu care Parlamentul modifică legile justiţiei ar putea fi dăunătoare. O spune la RFI preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor, în condiţiile în care PSD vrea să încheie demersul până la Crăciun.

Şeful comisiei speciale privind legile justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a cerut atribuţii extinse pentru organismul pe care-l conduce. Practic, orice lege care are tangenţă cu justiţia va trece prin comisia specială din Parlament. În mod normal, legile justiţiei ar trebui dezbătute în comisiile permanente de resort ale celor două Camere, consideră şeful Asociaţiei Procurorilor.

Bogdan Gabor respinge de asemenea acuzaţiile PSD privind existenţa unui stat paralel: „Nu este firesc să se procedeze de această manieră. Să acuzi procurorii, un întreg corp profesional, că fac parte dintr-un stat paralel, mie mi se pare gravă o asemenea afirmaţie. Procurorii au obligaţia constituţională şi asta fac de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor şi de a apăra ordinea de drept. Să înţelegem că faptul că noi declanşăm investigaţii corecte, dublate de garanţiile procesuale ar afecta cumva drepturile şi libertăţile cetăţenilor? Nu, dimpotrivă, noi le apărăm”.

„Ceea ce a criticat Asociaţia Procurorilor din România încă de la început a fost această grabă în adoptarea unor legi fundamentale pentru organizarea unui stat (...). Această grabă în a modifica fundamentul organizării judiciare nu cred că foloseşte nimănui, poate fi chiar dăunătoare”, afirmă şeful Asociaţiei Procurorilor din România.

 
Bogdan Gabor, despre calendarul modificării legilor justiţiei