Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Forumul Judecătorilor: Graba Puterii privind legile justiţiei este nejustificată

Augustin Lazar RFI stat paralel ordine drept.png

Procurorul general demontează teoria PSD privind existenţa unui stat paralel în România (Sursa foto: pixabay)
Procurorul general demontează teoria PSD privind existenţa unui stat paralel în România (Sursa foto: pixabay)

Graba cu care parlamentarii coaliţiei PSD-ALDE modifică legile justiţiei este nejustificată. Iată ce declară la RFI copreşedintele Forumului Judecătorilor din România, Dragoş Călin. El critică atât activitatea comisiei speciale din Parlament, conduse de Florin Iordache, cât şi calendarul propriu-zis al dezbaterilor din Legislativ.

Judecătorul Dragoş Călin se teme că ritmul dezbaterilor din Parlament asupra legilor justiţiei poate ascunde şi alte modificări de amploare, pe lângă cele cunoscute în prezent: „Este un calendar care e totalmente nejustificat. Nu înţelegem de ce trebuie să existe o astfel de urgenţă, de ce asemenea legi de o importanţă deosebită şi pentru care Comisia Europeană, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, a recomandat un set de discuţii cu judecătorii, efectuarea de studii de impact, efectuarea de propuneri care să fie analizate temeinic, nu înţelegem de ce astfel de legi este dorit să se treacă pe repede înainte”.

„Personal, mă aştept la o chestiune legată de neconstituţionalitatea acestei comisii. Pe de altă parte, sunt aspecte pe care comisia respectivă le va putea pune în discuţie, fără ca magistraţii, CSM, să fi cunoscut aceste propuneri legislative sau aceste aspecte. E posibil ca modificarea legilor justiţiei să fie de o amploare mult mai mare decât cele trei propuneri legislative asumate de acei zece deputaţi şi senatori”, spune magistratul.

 
Dragoş Călin, despre calendarul legilor justiţiei