Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CRJ: Decizia CCR în cazul Belina, explicabilă doar prin existența unor infracțiuni

Curtea Constituțională a decis, joi, că ”nu există un conflict constituţional între Guvern şi DNA” în cazul Belina. Judecătorii CCR au respins astfel sesizarea preşedintelui Senatului privind un posibil conflict juridic apărut ca urmare a cercetării de către DNA a hotărârilor de Guvern vizate în cazul Belina. Într-un interviu acordat RFI, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, explică faptul că decizia CCR nu poate fi explicată decât prin existența unor infracțiuni în legătură cu emiterea hotărârilor de guvern cercetate de DNA.

ACTUALIZARE: Curtea Constituţională își argumentează decizia: "În esenţă, Curtea a avut în vedere faptul că Hotărârea Guvernului nr.858/2013 şi Hotărârea Guvernului nr.943/2013 sunt acte administrative individuale, a căror adoptare/emitere pot face obiectul cercetării penale în legătură cu stabilirea existenţei unor fapte penale care au precedat sau însoţit adoptarea/emiterea lor. Curtea a mai reţinut că nu există o similitudine între prezenta cauză şi Decizia nr.68/2017, considerentele de principiu ale acesteia din urmă vizând actele normative, nu şi pe cele individuale", precizează instituţia.

..........................................................

Decizie foarte importantă luată, joi, de Curtea Constituțională în cazul Belina: ”Nu există un conflict constituţional între Guvern şi DNA”, au decis cu unanimitate de voturi judecătorii Curții Constituționale.

Instituția fusese sesizată de preşedintele Senatului. Călin Popescu Tăriceanu semnalase un posibil conflict juridic apărut ca urmare a cercetării de către DNA a hotărârilor de Guvern prin care părți din insula Belina și brațul Pavel au trecut din proprietatea statului în administrarea Consiliului Județean Teleorman. E vorba de celebrul caz Belina în care sunt cercetate penal Sevil Shaideh și Rovana Plumb, foști miniștri ai cabinetului Tudose care au renunțat la funcții în urma acestor acuzații.

Judecătorii Curții au respins, așadar, această sesizare a șefului Senatului, susținută la CCR de ministrul Tudorel Toader, Curtea neidentificând un conflict între DNA și Guvern în cazul Belina.

În acest context, ”decizia Curții este probabil motivată de existența unor posibile infracțiuni”, declară, la RFI, Georgiana Iorgulescu, director executiv la Centrul de Resurse Juridice (CRJ):Un guvern are dreptul să emite ce hotărâri de guvern consideră necesare și oportune la un moment dat. Sigur, ele (n.r. hotărârile de guvern), în general vorbind, nu ar trebui să facă obiectul controlului Ministerului Public, decât în măsura în care sunt în spate niște indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni”.

”Dacă actul respectiv nu ar presupune astfel de indicii, atunci, într-adevăr, Ministerul Public (n.r. DNA) nu are cum să verifice oportunitatea  unei hotărâri de guvern. În cazul acesta, probabil că în spate există niște indicii cu privire la săvârșirea unor infracțiuni, trafic de influență, eu știu ce o fi fost acolo?! Nu este vorba despre oportunitatea unei hotărâri de guvern, ci este vorba dacă ea a fost dată cu un scop ilegitim”, explică expertul în chestiuni juridice.

Ascultă: