Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Toma (ActiveWatch): Impresia mea e că se doreşte construirea unor „tuneluri” pentru suspecţii invitaţi la DNA

mircea_toma_activewatch_tuneluri_suspecti_dna.jpg

Polemici privind accesul presei la informaţii din dosare (Sursa foto: pixabay)
Polemici privind accesul presei la informaţii din dosare (Sursa foto: pixabay)

O nouă polemică s-a instalat în spaţiul public, de această dată în privinţa accesului jurnaliştilor la informaţii din dosarele judiciare.

Consiliul Superior al Magistraturii a organizat o dezbatere publică pe tema Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar şi mass-media.

Problema e că discuţiile au avut loc în absenţa organizaţiilor reprezentative din acest domeniu, după cum remarcă asociaţiile ActiveWatch şi APADOR-CH. Acestea solicită CSM-ului să reia procesul de consultare publică, mai ales că unele prevederi din ghidul respectiv lasă de dorit, după cum explică la RFI preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma: „Noi am fost surprinşi de reforma Ghidului de relaţii cu mass-media pe care o pregăteşte CSM-ul de faptul că nu am aflat despre asta decât prin ricoşeu de la alte ONG-uri. Din lista de organizaţii invitate să se pronunţe lipseau toate organizaţiile cu competenţe în domeniu”.

„Este justificat să ne preocupe instituţia prezumţiei de nevinovăţie (...). Dar de aici până la a proteja cu o fervoare, care pare să fie ieşită din comun, la o dată la care mari vedete ale scenei politice sunt invitate frecvent la DNA, trăiesc senzaţia că intenţia reală ar putea să fie protejarea acestor personalităţi politice de a fi văzute în contact cu instituţiile de administrare a justiţiei”, spune Mircea Toma.

„Concret, ideea de a pune panouri ca să protejezi imaginea celor care vizitează DNA-ul, o propunere pe care noi am citit-o la trei zile după ce în faţă la DNA s-a stârnit o oarece agitaţie, la una dintre vizitele pe care un şef de partid le făcea acolo, mă duce cu gândul că intenţia finală şi mult mai rotundă şi mai robustă ar putea să fie construirea unor tuneluri pentru ei”, afirmă preşedintele ActiveWatch.

Mircea Toma, despre Ghidul relaţiei sistemului judiciar cu mass-media