Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statutul magistratilor, finalizat

iordache.jpg

Statutul magistratilor, finalizat
Statutul magistratilor, finalizat

Comisia speciala parlamentara pentru elaborarea celor trei legi ale justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a finalizat miercuri seara proiectul de modificare a Legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, dupa sase zile de dezbateri.

Modificarea legilor justitiei a fost intens criticata atat de DNA, DIICOt, CSM, care a si dat aviz negativ proiectului, alaturi de asociatiile profesionale, membrii opozitiei, ONG-uri si chiar de seful statului.

Intre altele, judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare in orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva.  Magistratii nu pot fi lucratori operativi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii si vor completa o declaratie pe propria raspundere in acest sens. Veridicitatea informatiilor din aceste declaratii nu mai este verificata doar de CSAT, ci si de Comisiile parlamentare de control al activitatii SRI si SIE.

Presedintele nu va mai putea refuza, nici macar o data si motivat, numirile propuse de CSM in functiile de presedinte si vicepresedinte la Inalta Curte de Casatie si Justitie
De asemenea, seful statului nu va mai putea refuza, nici macar o data si motivat, numirea procurorilor si judecatorilor simpli  si nu mai poate refuza numirile judecatorilor in functii de procurori si invers.

In fine, un magistrat nu va mai fi suspendat din functie automat atunci cand este trimis in judecata, decizia in acest sens fiind luata de CSM.

In ceea ce priveste controversa privind procedura procurorilor de rang inalt - procurorul general, procurorul sef al DNA si procurorul sef al DIICOT - s-a decis  ca presedintele ramane parte a mecanimsului atat in privinta numirii, cat si a revocarii. 

Proiectul mai poate fi modificat pana va trece de votul final din plenul Senatului, primul pas fiind votul in plenul Camerei Deputatilor de saptamana viitoare, cand este posibil ca unele amendamente respinse in comisie sa ajunga la vot.