Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentarii introduc noi obligații pentru DNA şi DIICOT

iordache.jpg

Vom merge mai departe cu toată opoziția pe care a arătat-o Comisie Europeană! Este reactia puterii de la Bucuresti, dupa raportul MCV si rezolutia PE

Direcţia Naţională Anticorupţie nu va mai putea înfiinţa servicii teritoriale, servicii, birouri şi alte compartimente de activitate fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii

Actualizare: Un alt amendament adoptat prevede ca procurorii care vor să lucreze la Direcția Națională Anticorupție trebuie să susțină un concurs în fața Secției de Procurori a CSM.

Comisia mai impune ca pentru a fi numiți în cadrul DNA, "procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 8 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, după ce au fost declarațu admiși în urma unui concurs susținut în fața Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii"

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a introdus joi un nou articol în legea 304/2004 privind organizarea judiciară, potrivit căruia DIICOT va trebui să eleboreze anual un raport de activitate pe care să-l prezinte ministrului Justiţiei şi CSM. O obligaţie identică are şi DNA.

De asemenea comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a decis, astăzi, că în cadrul DNA se pot înființa servicii, birouri și alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului-șef, dar cu avizul Secției pentru procurori a CSM.

”În cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se pot înfiinţa servicii teritoriale, servicii, birouri şi alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului şef al acestei direcţii, cu avizul secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în nou alineat (1) al articolului 86 din legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

Parlamentarii din comisie au modificat, în acest sens, legea privind organizarea judiciară, care în prezent prevede că aceste servicii se pot înființa doar prin ordin al procurorului șef.

Reamintim că in comisie continuă discutiile pe proiectul PSD-ALDE de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară și va discuta o noua propunere transmisă de Uniunea Națională a Judecătorilor din România către comisie privind inființarea unei Secții speciale pentru investigarea "infractiunilor din justitie", cele comise de judecători și procurori.

Comisia specială condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a decis joi prin vot sa nu lucreze in zilele de doliu național (14-16 decembrie).