Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul Europei anunță evaluări urgente pe noile legislații judiciare din România şi Polonia

Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis să ceară României ca până în 15 ianuarie 2018 să prezinte informaţii în legătură cu modificările la legile justiţiei, care să fie analizate la reuniunea Greco din martie, potrivit news.ro

GRECO, organismul anticorupţie al Consiliului Europei, precizează că va face evaluări urgente ale noii legislaţii privind sistemul judiciar din România şi Polonia. În cadrul reuniunii sale plenare Grupul Statelor împotriva Corupţiei al Consiliului Europei a decis să efectueze evaluări urgente  ale proiectelor de legi privind sistemul judiciar din România şi asupra a două proiecte de legi privind reorganizarea Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional al Justiţiei din Polonia.

Verificările urmează să fie făcute la începutul anului viitor, în a doua parte a lunii ianuarie și pe parcursul lunii februarie și apoi analizate în sesiunea plenară a GRECO din marti, notează digi24.ro

Oficialii statului român sunt așteptați să prezinte informații cu privire la legile justiției care sunt în prezent în dezbatere parlamentară, până în 15 ianuarie, cel mai târziu.

„În Parlamentul României au intrat recent trei propuneri legislative privind sistemul judiciar, care urmează să fie adoptate în procedură de urgență. Mai multe instituții din România și din străinătate și-au exprimat îngrijorarea că aceste propuneri afectează eficiența luptei împotriva corupției și subminează independența sistemului judiciar. De asemenea, în ceea ce privește Polonia, temeri asemănătoare au fost exprimate în privința a două proiecte de lege privind reorganizarea Curții Supreme și a Consiliului Național al Justiției”, se arată în comunicatul Consiliului European."