
Politică
Exclusiv: Ambasadorul Ucrainei despre legea educaţiei care afectează peste 400.000 de români
o_bankov.jpg

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că și-a contramandat vizita pe care urma să o efectueze în luna octombrie în Ucraina, ca urmare a adoptării legii educației, considerând că acest act normativ contravine bunelor intenții reciproce și limitează drastic accesul minorităților la educația în limba maternă.
În schimb ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, apără Legea Educației adoptată în țara sa și spune la RFI că învită statele vecine să nu judece această reformă a învățământului după un singur articol controversat.
Ambasadorul Oleksandr Bankov spune că apreciază disponiblitatea e dialog arătată de București, dar consdieră că este prematur să se considere că legea va afecta drepturile minorităților. Ambasadorul spune că nu se vor închide școli, iar profesorii care predau în limbi minoritare vor fi incluși într-un program de reorientare profesională. Oleksandr Bankov apreciază totodată disponiblitatea de dialog arătată de București, dar consideră că este prematur să se consdiere că legea va afecta drepturile minorităților.
Claudia Zidaru: Domnule ambasador ce a determinat Ucraina să modifice Legea Educației și să propună o reformă pe care, așa cum știți foarte bine, minoritățile o resimt ca fiind una restrictivă?
Oleksandr Bankov: Legea adoptată de Parlamentul ucrainean introduce o reformă complexă a sistemului educațional din Ucraina. Din păcate, din ce văd, presa locală se concentrează foarte mult pe un singur articol și dă impresia că Ucraina a adoptat nu legea și reforma educațională, ci un articol special care vizează minoritățile naționale. Așa nu este drept. Vorbim despre o reformă care aliniază sistemul de învățământ din Ucraina la standardele și normele internaționale și europene. Nu vizează o discriminare a învățământului în limbile minorităților naționale din Ucraina. În primul rând vizează crearea unor condiții mai eficiente pentru reprezentanții minorităților naționale din Ucraina pentru a fi integrați mai bine în societatea ucraineană.
Claudia Zidaru: În ce fel resimțea Ucraina problema integrării minorităților etnice, astfel încât să facă această trecere graduală a predării în limba maternă. Spuneți că, de fapt, această lege este o metodă prin care se dorește integrarea minorității într-o comunitate a majorității. În ce fel resimțea Ucraina această problemă?
Oleksandr Bankov: Este vorba despre obligațiile luate de statul ucrainean față de proprii cetățeni, fără a face diferență între cetățenii din grupul majoritar sau cei din grupurile minoritare. Avem obligația de a asigura promovarea eficientă și crearea unor condiții egale pentru reprezentanții tuturor grupurilor. Aceste condiții sau norme eficiente pentru promovarea profesională a cetățenilor țin și de nivelul de cunoaștere al limbii oficiale, ținând cont că studiile superioare în Ucraina sunt ținute în limba oficială a statului.
Claudia Zidaru: Era o problemă faptul că minoritățile etnice nu vorbeau suficient de bine ucraineană?
Oleksandr Bankov: Rezultatele unor teste din ultimii ani arată că în special în zonele populate de minorități naționale există problema integrării și a promovării profesionale pentru elevii din școlile unde predarea era exclusiv în limbile minoritare.
Claudia Zidaru: Domnule ambasador Oleksandr Bankov, în paralel cu această măsură de implementare graduală a legii educației, în ultimii ani, comunitatea română din Ucraina se plânge de închiderea unor școli. Permiteți-mi să spun că aceste două direcții nu transmit mesaje foarte prietenoase către minoritatea română.
Oleksandr Bankov: Prin această reformă nu este în niciun caz vorba despre închiderea școlilor. Nu putem vorbi despre închiderea școlilor, întrucât sistemul și respectiva reformă prevăd introducerea limbii ucrainene. Școlile și profesorii care în momentul de față predau disciplinele în limba maternă a minorităților vor rămâne acolo unde sunt, dar cu introducerea predării parțiale în limba ucraineană.
Claudia Zidaru: Ce se va întâmpla cu profesorii din clasele superioare, din a IX-a până la a XII-a?
Oleksandr Bankov: Vorbim despre legea cadru care a fost adoptată. Urmează să discutăm procesul implementare inclusiv cu comunitățile respective și cu partenerii din România și din alte țări vecine. Detaliile implementării legii vor fi făcute prin alte acte normative. Pentru profesori este prevăzută o perioadă de tranziție în care se va face, pe contul statului, reorientarea profesională, în așa fel încât profesorii care acum predau exclusiv în limba română, dacă vorbim despre minoritatea românească, vor avea posibilitatea de a preda și în limba ucraineană.
Claudia Zidaru: Fiind vorba de învățământ dedicat unei minorități, în ce fel vor putea să își mențină identitatea acești români care trăiesc în Ucraina, de exemplu? Ce garanții oferă Ucraina?
Oleksandr Bankov: Garanțiile rămân acolo. Noi respectăm toate prevederile internaționale și naționale, constituționale ca drepturi ale cetățenilor. Nu este vorba despre degradarea unui drept de a învăța limba maternă și în limba maternă.
Claudia Zidaru: A existat reacție din partea statelor vecine Ucrainei, este vorba despre România sau Ungaria. Ele vorbesc despre ducerea acestui dosar legat de legea educației către foruri înalte, către Consiliul Europei sau către OSCE. Ce fel de răspuns ați oferit diplomației României sau Ungariei pe această direcție?
Oleksandr Bankov: Știm și de declarațiile adoptate de Parlamentul Ungariei și de Parlamentul României. De mai multe ori noi am manifestat o deschidere completă și disponibilitatea pentru a aduce legea respectivă spre analiză experților din Consiliul Europei, din OSCE.
Claudia Zidaru: Domnule ambasador, dacă la OSCE sau la Consiliul Europei se va spune că această lege contravine drepturilor minorităților, este pregătită Ucraina să renunțe la articolul controversat?
Oleksandr Bankov: Trebuie așteptate concluziile făcute de experți în domeniu. Apoi suntem dispuși să discutăm intrarea în normalitate a respectării prevederilor care ies din convențiile ce au fost adoptate de Parlamentul ucrainean.
Claudia Zidaru: Diplomația română califică această lege drept contrară felului în care a evoluat în ultimii trei ani relația cu România. Ce fel de răspuns oferiți Ministerului Afacerilor Externe la această declarație?
Oleksandr Bankov: Este prea devreme să ne pronunțăm asupra felului în care legea respectivă atinge educația în limba maternă. Noi am propus consultări bilaterale. Mă bucur foarte mult de decizia Parlamentului român de a forma această delegație parlamentară. Noi discutăm cu partea română și posibilitatea înființării unui dialog pe calea profesională, prin cele două ministere ale educației. Sunt sigur și convins că întotdeauna avem spațiu pentru dialog și pentru a găsi soluțiile necesare și în favoarea minorităților respective.
Claudia Zidaru: Presupun că în ultimul timp ați primit reacții din partea tuturor reprezentanților statelor care au minorități etnice în Ucraina. Ce poziție vi s-a părut cea mai dură la adresa Ucrainei?
Oleksandr Bankov: Pot să spun că poziția României mi-a părut una constructivă. România a demonstrat deschidere către dialog și prin declarația adoptată de Parlament și-a dovedit poziția fermă față de susținerea aspirațiilor Ucrainei în ceea ce privește Uniunea Europeană, pentru integritatea teritorială și independență. Dar, mă bucur de faptul că avem deschiderea din partea României pentru a găsi împreună soluții în această situație.