Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu, denunț oficial împotriva lui Vlad Plahotniuc pentru uzurparea puterii în stat

sandu_denunt_procuratura_poza.jpg

Maia Sandu - interviu, reporteri
Sursa imaginii: 
unpaspentru.md

Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu a depus, joi, un denunț la Procuratura Generală împotriva liderului Partidului Democrat din R.Moldova, Vlad Plahotniuc. PAS îl acuză pe Vlad Plahotniuc de uzurparea puterii de stat și solicită atragerea acestuia la răspundere penală.

Maia Sandu susține că Partidul Democrat, condus de Plahotniuc, care a obținut la ultimele alegeri doar 15,8 % de voturi, ceea ce echivalează cu 19 mandate și s-a situat doar pe locul 4 în lista partidelor care au acces în Parlament, deține în prezent un număr de mandate care se apropie de o majoritate absolută, iar, împreună cu partidele-satelit, se apropie chiar de o majoritate constituțională. ”În numele cui exercită Plahotniuc și Partidul Democrat puterea de stat? De către cine i-a fost delegată această putere?" se întreabă liderul PAS. ”Răspunsul este doar unul: Plahotniuc și Partidul Democrat exercită puterea în nume propriu, exclusiv în nume personal, această putere nefiindu-i delegată de către popor prin vot, așa cum prescrie Constituția țării”, afirmă Sandu.

Liderul PD controlează atât instanțele judecătorești, cât și Procuratura Generală, mai spune președintele PAS. ”Controlul asupra Procuraturii Generale o exercită încă din momentul semnării anexei secrete la acordul de constituire a AIE 2, atunci când oficial procuratura a fost împărțită politic și i-a revenit Partidului Democrat. Prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, Plahotniuc numește în funcție judecătorii ascultători care iau, ulterior, doar decizii favorabile acestuia.
Pentru aceste motive, cetățeanul Vladimir Plahotniuc trebuie atras la răspundere penală și declarat oficial ca uzurpator al puterii de stat – cea mai gravă crimă împotriva poporului
”, declară Maia Sandu.

Suveranitatea aparține poporului Republicii Moldova și nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu, iar uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.
Contrar acestor prevederi constituționale, Plahotniuc controlează acum toate cele 3 puteri în stat. Puterea legislativă este controlată prin faptul că și-a croit, prin corupție și șantaj, o majoritatea obedientă, precum și prin deținerea unei funcții neconstituționale – coordonator executiv al alianței de guvernare, prin intermediul căreia ia toate deciziile în numele Parlamentului, iar Parlamentul nu este decât o mașină de vot care are drept sarcină să legifereze deciziile lui Plahotniuc
”, susține Sandu. 

În plus, președintele PAS afirmă că Vlad Plahotniuc conduce puterea executivă, prin faptul că ”cele mai importante decizii se iau de el, se anunță de el, iar premierul Pavel Filip, cu tot cabinetul său de miniștri, nu fac altceva decât să se întrunească formal în ședință și să adopte ceea ce le dictează Plahotniuc”.
 
Liderul PD, Vlad Plahotniuc nu a venit deocamdată cu o reacție după acuzațiile lansate de președintele PAS.

Referindu-se la denunțul PAS şi acuzațiile lansate de Maia Sandu împotriva lui Vlad Plahotniuc, președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că "este regretabil să comenteze fantasme şi poveşti", scrie protv.md.  "Unii sunt lipsiţi de imaginaţie şi încep să inventeze deja orice.Este regretabil ca din lipsă de imaginaţie să implici o instituţie a statului în lupta politică.Liderul acestui partid este lipsit de alte propuneri bune", afirmă  speakerul Legislativului.