Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Zapad 2017”: Merge Rusia pe urmele Coreei de Nord? ( presă)

rachete_rusia.jpg

Rachete rusești S-400
Image source: 
Wikimedia Commons

Rusia și Belarus au început joi manevre militare comune la granițele lor cu statele baltice. Exercițiul ”Zapad 2017” - în traducere, ”Vest 2017” – antrenează peste 12.000 de militari, potrivit datelor furnizate de Moscova. Exercițiul se va desfășura până pe 20 septembrie.

Statele Baltice, precum și Polonia, se simt vizate direct de aceste manevre. Aceste țări se îndoiesc de veridicitatea cifrelor prezentate de Moscova și cred că la exercițiu participă mai mult de o 100.000 de soldați.

Presa din regiune se întreabă ce se ascunde în spatele acestei mari desfășurări de forțe. În Letonia, portalul TV-NET se întreabă dacă nu cumva Rusia devine o amenințare de tipul Coreei de Nord. 

"Desigur, Rusia poate insista că scopul exerciţiilor militare nu este de a ataca sau de a ocupa ţările vecine. ... Cu toate acestea, natura agresivă a manevrei ridică preocupări că această retorică nu reflectă adevăratele intenții. ... Propaganda rusă, înfățișând Occidentul ca pe un dușman, se intensifică. Iar Kremlinul se izolează din ce în ce mai mult, limitându-și astfel posibilitățile de a-și schimba poziția. Cu acest curs, Rusia amenință să o ia pe urmele Coreei de Nord, care este, de asemenea, izolată și, de asemenea, își șantajează vecinii ".

Zapad este un nume plin de simboluri, observă la rândul său Vytautas Landsbergis, primul președinte al Lituaniei independente într-un articol de opinie publicat în ziarul Lietuvos žinios:

"Această manevră majoră, teribilă, se numește " Vest ". Acesta este numele dușmanului . Rivalul nostru gândește global și ideologic  -  aceasta este o moștenire a comunismului."

El speră să unească toate forțele din est de partea sa. "Pentru propriii cetățeni, care au fost de mult timp spălați de creier, Kremlinul subliniază ținta acestei ofensive: Occidentul rău, care trebuie distrus ".

532