Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anomaliile iernii: ger în SUA, furtuni în Europa, primăvară în România. Explicaţia unui climatolog

anomalii_iarna_ger_sua_furtuni_europa_primavara_romania_climatolog.jpg

Temperaturi de primăvară, în România, la acest final de săptămână (Sursa foto: pixabay)
Temperaturi de primăvară, în România, la acest final de săptămână (Sursa foto: pixabay)

România va fi ferită de ger în următoarele zece zile. Informaţia vine de la climatologul Roxana Bojariu, în contextul în care Statele Unite şi Canada au fost lovite în ultima perioadă de un val de temperaturi de până la minus 30 de grade Celsius. În plus, vestul Europei a fost afectat de furtuni cu rafale de vânt de peste 150 de kilometri pe oră.

În România, asistăm la un început de primăvară în toiul iernii, după cum remarcă Roxana Bojariu: ”Informaţiile de până acum sugerează o lună ianuarie mai caldă în sudul şi sud-estul ţării şi normală în rest. Însă episoade care să aibă o perioadă limitată în timp nu sunt niciodată excluse. E vorba până la urmă de felul în care se echilibrează această energie crescută în sistem şi felul în care în funcţie de extremele dintr-o parte sau alta a emisferei nordice ne situăm pe transporturile de aer şi de umiditate, fie dinspre sud, fie dinspre nord (...). Bineînţeles că la altitudini foarte înalte avem temperaturi care să poată fi mai coborâte de minus 10 grade, vom avea astfel de temperaturi, am avut şi până acum în unele perioade. Dar altfel, prognozele pe zece zile de acum încolo nu ne semnalează nici un episod de ger pentru zonele de câmpie, zonele în care avem de obicei manifestări de iarnă, cum ar fi gerul Bobotezei”.

Cum se explică anomaliile vremii din SUA şi vestul Europei? „Avem perturbaţii în tiparul dominant al circulaţiei atmosferice de la vest la est în emisfera nordică şi aceste perturbaţii în circulaţia atmosferică sunt foarte intense. Curentul jet, acel râu de aer care cu viteze foarte mari înconjoară zonele arctice are meandre, meandre care pe continentul american permit aerului foarte rece să coboare, neobişnuit de intensă este această răcire cu aer care ajunge până în Texas, Florida, chiar şi mai jos, iar lucrul acesta vine împreună cu dislocarea maselor de aer de la latitudinile joase, care au o mişcare spre latitudinile înalte, peste Oceanul Atlantic şi acolo existând contrastul termic, determină formarea unor furtuni extratropicale foarte intense”, spune climatologul.

 
Roxana Bojariu, despre vremea extremă din SUA şi vestul Europei şi temperaturile de primăvară din România