Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Măsuri disperate în Cape Town, din cauza lipsei apei. Cât va dura un duş de acum înainte?

masuri_disperate_cape_town_lipsa_apa.jpg

Cape Town ar putea rămâne fără apă până în luna aprilie (Sursa foto: pixabay/ilustraţie)
Cape Town ar putea rămâne fără apă până în luna aprilie (Sursa foto: pixabay/ilustraţie)

Cape Town este pe punctul de a deveni primul oraş important din lume rămas fără apă la robinet. Autorităţile locale au luat deja măsuri de raţionalizare a apei.

Oraşul sud-african Cape Town se apropie de ceea ce oamenii de ştiinţă numesc Ziua Zero. Momentul dramatic s-ar putea produce în luna aprilie, când din robinetele oraşului sud-african nu va mai curge nici un strop de apă, potrivit Live Science.

Pentru a preveni această criză, autorităţile locale reduc norma zilnică de apă recomandată, de la 87 de litri la 50, începând de luna viitoare, iar dacă situaţia nu se redresează, locuitorii oraşului vor ajunge să stea la coadă pentru doar 25 de litri de persoană.

Pentru comparaţie, un american obişnuit foloseşte între 300 şi 380 de litri de apă în fiecare zi. Numai o baie „înghite” 136 de litri, în medie, iar o maşină de spălat vase, 23 de litri.

Primarul oraşului Cape Town anunţă că autorităţile municipale caută noi surse de apă, prin reciclarea apelor uzate, procese de desalinizare şi foraje de mare adâncime. Chiar şi aşa, aceste eforturi nu vor putea amâna Ziua Zero.

Regiunea în care se află Cape Town a cunoscut trei sezoane consecutive neobişnuit de secetoase. În provincia Western Cape a fost declarată starea de dezastru în mai anul trecut. Oficialii guvernamentali au anunţat că este cea mai gravă secetă din 1904 până în prezent.

Potrivit primarului, doar puţin peste o treime din populaţia de patru milioane de oameni a oraşului sud-african a respectat limita de 87 de litri de apă în ultima săptămână.

Dacă ar fi să respecte noile reguli, un locuitor al oraşului care ar face un duş de zece minute şi-ar epuiza norma de apă pe toată ziua, potrivit unor simulări făcute de o televiziune sud-africană.

Postul tv a calculat că pentru a respecta limita de 50 de litri şi ca să-i rămână şi ceva pentru băut, un localnic ar trebui să facă un duş de două minute, să spele toate vasele într-o chiuvetă plină cu apă, să-şi spele mâinile de două ori şi să tragă apa la toaletă o singură dată pe zi.