Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Specie arctică de pasăre, descoperită în România

specie_arctica_pasare_descoperita_romania.png

Cufundarul cu cioc alb, descoperit în România
Cufundarul cu cioc alb, descoperit în România

O specie nouă de pasăre a fost descoperită de ornitologi în fauna României. E vorba de cufundarul cu cioc alb (Gavia adamsii), care cuibărește în Rusia arctică, Alaska și Canada.

Descoperirea a fost făcută de ornitologul József Szabó, membru fondator al Societății Ornitologice Române (SOR).

Observația care adaugă o specie arctică în fauna României a fost făcută în apropiere de localitatea Ulmi din județul Olt, nu departe de Slatina, potrivit unui comunicat al SOR.

„Eram deja în a treia zi a expediției noastre, ne aflam în situl Natura 2000 Valea Oltului Inferior și am ajuns pe lacul de acumulare Ipotești, imediat la sud de orașul Slatina. Când am ajuns pe lac, prima oară am văzut aglomerări mari de păsări-câteva mii de lișițe, sute de lebede, pescăruși, cormorani și rațe. Eram o echipă de patru oameni pe teren deja de două zile, fiecare știam ce grup de specii trebuie să numărăm. Regula era că prima oară ne uităm la fiecare stol, după care să începem număratul indivizilor. La prima scanare a lacului cu lunetele am găsit un cufundar de talia unui cormoran mare, de culoare foarte deschisă, dar pasărea s-a scufundat foarte repede. Le-am zis prietenilor că eu cred că am găsit un cufundar mare, însă nu eram sigur. După ce s-au uitat și ei ne-am hotărât rapid să ne apropiem de pasăre, ceea ce se putea doar dacă mergeam pe dig. Am demarat în trombă pe dig până la poziția cea mai apropiată de punctul unde văzusem pasărea. Acesta se afla la aproximativ 100 de metri de mal, așa că nu a mai fost niciun dubiu că este vorba despre cufundarul cu cioc alb, specie pe care o vedeam în premieră în România”, povestește József Szabó.

 

Credit foto: SOR/József Szabó

Cufundarul cu cioc alb, descoperit în România

Cufundarul cu cioc alb este o specie de pasăre acvatică ce cuibărește în Rusia arctică, Alaska și Canada, dar ajunge și pe coastele estice ale Asiei, în Japonia, Coreea de Sud, Coreea de Nord și China.

În sezonul rece, migrează spre ape mai calde. Se estimează că în Europa ajung anual circa o mie de exemplare de cufundar cu cioc alb.

Specia iernează în numere mici pe coastele Norvegiei, pe Marea Nordului și Marea Baltică.

Accidental, exemplare au mai fost observate în Belgia, Austria, Belarus, Bulgaria și alte state europene, dar niciodată în România.

Este cel mai mare dintre cufundari, cu o lungime a corpului ce atinge 90 de centimetri şi cu o anvergură a aripilor de 135-150 de centimetri.