Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pârtiile de la Bansko îi scot pe bulgari în stradă. Proteste în 20 de orașe

Proteste de amploare în Bulgaria. Inițial, mișcarea a fost una ecologică, ulterior transformându-se într-o mișcare anticorupție transpartinică.

Parcul Național Pirin din Bulgaria se află în centrul nemulțumirilor. Aflat în patrimoniul UNESCO în 1983, Parcul Național Pirin din Bulgaria a suferit pagube iremediabile în urma construcției și extinderii stațiunii de schi Bansko, se arată într-un raport WWF.

Protestele au izbucnit la sfârșitul anului trecut  și continuă săptămânal în 20 de orașe din Bulgaria.

Andreea Orosz a stat de vorbă cu jurnalistul Stylian Deyanov și l-a întrebat care sunt motivele carer îi țin continuare pe oameni în stradă:
Pârtiile deja construite au scos din UNESCO două zone din parc.

Modificările aduse în noul proiect al planului de management reprezintă o nouă amenințare pentru ecosistemele importante ale acestei zone, mai atrage atenția WWF.

Construcția infrastructurii de schi și exploatarea forestieră la scară largă ar amenința considerabil viața sălbatică a parcului prin distrugerea, reducerea și fragmentarea habitatelor naturale.

Extinderea ar avea loc în unele dintre cele mai importante și valoroase zone ale parcului și ar necesita tăierea unor arbori foarte bătrâni.

Se estimează că mai mult de 3.000 de hectare de pădure ar trebui defrișate pentru a facilita expansiunea planificată a zonelor de schi, se arată într-un raport WWF.

1191