Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avalanșa din Cheile Tișiței: Filmul evenimentelor

salvamont.jpg

Foto: Salvamont Vrancea

O persoană și-a pierdut viața la sfârșitul săptămânii trecute după ce a fost surprinsă de o avalanșă “atipică”, în Cheile Tișiței, în munții Vrancei, pe un traseu considerat “ de promenadă”.

Avalanșa a surprins un grup de aproximativ 30 de persoane, grup care, în acel moment, era însoțit de doi salvamontiști. Bogdan Mihai Radu este unul dintre salvamontiștii aflați la fața locului.

El reface la RFI filmul evenimentelor (AUDIO).Salvatorul montan se afla în fața grupului, într-o zonă ce părea absolut sigură, în pădure, potrivit relatărilor.

Zăpadă, lemne și alte materiale au căzut de sus foarte aproape de grup astfel încât salvamontistul își amintește că primele zgomote auzite au fost țipetele oamenilor, și nu zgomotul produs de avalanșă.

Primele minute de după producerea avalanșei s-au concentrat pe recuperarea primei victime, aruncată de avalanșă pe un pod de gheață deasupra râului Tișița.

Dispariția celei de-a doua victime nu a fost sesizată inițial de nimeni. Avalanșa a aruncat-o în albia râului, apa înaltă de aproximativ un metru a înghițit-o imediat, gheața s-a reașezat deasupra, iar peste, zăpadă și copaci aduși de avalanșă, după cum avea să se constate la finalul căutărilor.

Membrii grupului nu se cunoșteau așa că a durat ceva timp (n.r. din relatări nu e clar cât a durat) până s-a constatat că mai lipsește o persoană. Apoi, nu a fost clar de unde să înceapă căutările din moment ce nimeni nu a surprins momentul în care victima a fost aruncată în apă.

Evenimentul a fost descris de cei mai mulți ca stând sub semnul ghinionului.

O cantitate mare de zăpadă și materiale a surprins grupul, nimeni nu a sesizat momentul în care a dispărut victima, modul în care a fos surprinsă și aruncată în râu de această avalansă descrisă de specialiști drept atipică.

Ce este avalanșa atipică?

Anca Munteanu, geograf care studiază avalanșele, explică la RFI ce înseamnă o avalanșă atipică, pornind de la ce s-a întâmplat în munții Vrancei:

 

“Este o avalanșă care se formează în mod constant iarna, când este zăpadă mare, în astfel de locuri, de văi, în zone de chei, iar aceste avalanșe pot avea dimensiuni diferite. Din păcate pentru cei aflați atunci acolo (n.r. în Cheile Tișiței) au fost suprinși, spre ghinionul lor, de o avalanșă foarte mare.

Se fomează aproape instantaneu, poate fi și din cauza propriei greutăți a zăpezii. Când este prea mare, devine instabilă și într-adevăr de jos nu poți vedea ce este sus…Iar traseele de obicei sunt pe la baza acestor văi.

Avalanșa atipică este avalanșa care nu se poate încadra în niciun fel de categorie de avalanșă clasică: adică de placă, avalanșă întâlnită pe versanții înalți, cele de primăvară care se produc  când se topește zăpada (unele sunt ude, altele sunt uscate) și faptul că se produce într-o zonă împădurită. Dar versanții abrupți pot să aibă aceste condiții.

În orice fel de vale ca cea din munții Vrancei se pot înregistra astfel de avalanșe. Acest lucru se poate întâmpla și pe drumurile naționale, pe Valea Oltului, pe Valea Jiului -  să se producă acest tip de avalanșă care să blocheze drumuri…

E un pic mai greu să te protejezi de astfel de evenimente pentru că nu ai cum să vezi ce se întâmplă deasupra. Asta e problema cea mai mare. Sus poate să fie o cantitate de zăpadă, iar jos altă cantitate.

În general la orele amiezii, când bate soarele, nu e recomandat să ajungi în astfel de locuri...acum că vine primăvara, în perioada de încălzire, se produc acest gen de avalanșe de topire.

Dar aceasta a fost pur și simplu o scurgere de mare cantitate de zăpadă adunată sus, fenomen care se produce în mod normal acolo. Din păcate, cei care se aflau acolo au fost surprinși.

Închiderea traseului nu e o soluție, se pot plasa semnale de avertizare de genul: Atenție, zăpada e suficient de mare, încât să cadă, puteți fi surprinși de avalanșă.

În această iarnă, în acest sezon s-au produs avalanșe, în multe locuri atât de diferite.

Ce trebuie să știm e însă că avalanșele sunt acolo și se întâmplă…

Dacă s-ar extinde stațiile meteo și în alte masive, cum se încearcă…și este necesar să existe stații meteo și în alt masive, stații care să dea date despre consistența zăpezii pentru că avalanșele în acest an s-au podus și în masive în care nu există aceste stații meteo.

E bine să se țină cont de aceste lucruri pentru că ce depășește gradul 3 reprezintă un risc care poate fi fatal." spune la RFI Anca Munteanu (AUDIO)