Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gabriela Firea vrea incinerarea deşeurilor. Ce ar rezolva asta?

România, codaşa UE în privinţa gestionării deşeurilor (Sursa foto: pixabay)

Primăria Capitalei vrea să construiască un incinerator de deşeuri. Singura necunoscută este dacă va fi vorba de o staţie de mari dimensiuni sau de două-trei mai mici, amplasate în zona CET-urilor, potrivit primarului Gabriela Firea. Declaraţiile vin în contextul în care România este codaşa Uniunii Europene în privinţa gestionării deşeurilor.

Liliana Nichita, manager de proiect la fundaţia Terra Mileniul III, explică la RFI ce ar rezolva un asemenea incinerator de deşeuri: “Ar rezolva parte din problema pe care o generează cantităţile de deşeuri care acum se duc la depozitele de deşeuri şi care practic încarcă aceste depozite, fără a aduce nici un fel de beneficiu, nici de mediu, nici de altă natură”.

Ce se obţine după arderea acestor deşeuri? “Într-o instalaţie cu recuperare de căldură obţii evident căldură, iar acestea se pretează a fi folosite pe perioada rece (...), iar aceste deşeuri trebuie să fie pretratate, adică sortate iniţial. Nu poţi să iei pubela de gunoi sau de deşeu amestecat rezidual şi să o pui în curtea CET-ului, în ideea că la iarnă o să le ardem”, spune experta.

Mai multe explicaţii, în interviul de mai jos

 
Liliana Nichita, despre ideea unor incineratoare de deşeuri în Bucureşti