Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG de mediu: “Guvernul dă, din nou, drumul vânătorii de trofee de urs, cu o viteză fără precedent”

urs_3.jpg

Sursa imaginii: 
Agent Green

Un plan de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România, aflat în dezbatere publică pe siteul Ministerului Mediului, a pus pe jar ong-urile pentru protecția mediului. Gabriel Păun, președintele Agent Green, susține că ar fi vorba de “un plan criminal, care dă drumul vânătorii de trofee, în condițiile în care străinii plătesc pentru un trofeu de urs chiar și 10.000 de euro”. 

“Actualul  Guvern dă, din nou, drumul vânătorii de trofee, cu o viteză fără precedent, în condițiile în care nu se știe exact câți urși avem în România, și credem că o astfel de inițiativă va pune în pericol viitorul speciei”, a declarat pentru RFI, Gabriel Păun, președintele Agent Green, organizație neguvernamentală pentru protecția mediului.

Acesta susține că Planul de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România a fost publicat pe siteul Ministerului Mediului săptămâna trecută, cei interesați să transmită opinii sau propuneri având la dispoziție doar zece zile pentru acest lucru, mai precis până pe 26 aprilie.

“Este un document planificativ realizat  în grabă, sub presiunea factorilor interesați de reluarea activității de vânătoare a urșilor și desigur de reîntregirea veniturilor generate din vânzarea trofeelor de urși în străinătate”, punctează Gabriel Păun.

În opinia președintelui  Agent Green, “acest plan conține numeroase acțiuni aberante”: “ De exemplu, planul de acțiune prevede ca vânătoarea să fie principala măsură de management a speciei de urs în România. Potrivit documentului, extragerea surplusului populațional pe sexe și  clasă de vârstă, prin acțiuni specifice de vânătoare se va realiza, anual, în cadrul sezoanelor de vânătoare, la un nivel maxim de intervenție care se va stabili până la nivelul sporului natural, și chiar și peste acesta. O măsură absolut aberantă, adică să dea drumul la vânătoare la o specie la care nu știm câți sunt și chiar peste sporul natual al acestei specii...Deci, mai mulți urși decât se nasc pui în fiecare an”.

A doua măsură care a atras atenția ong-ului pentru protecția mediului este cea potrivit căreia vânătoarea va fi folosită ca măsură de prevenire a conflictelor și a pagubelor. “Aici e cel mai interesant aspect, pentru că vânătoarea de trofee, această vânătoare planificată cu niște cote care le dă operatorilor de turism din industria vânătorii posibilitatea de a-și planifica clienții din afară, nu funcționează, pentru că străinii nu vin să împuște urșii mici care fac probleme, ci pe cei mari. Deci, dacă le pasă de conservarea speciei, ar trebuie să abordeze urșii problemă, care într-adevăr există, nu neagă nimeni”, a adăugat Gabriel Păun.

Acesta mai spune că turismul foto aduce mai mulți bani decât turismul de vănătoare pentru trofee. De exemplu, un trofeu de urs costă de la 4.000 până la 10.000 euro, în vreme ce un urs fotgrafiat de la un observator  ascuns în pădure poate aduce aceleași sume în fiecare an.

“Un urs trăiește în sălbăticie 8-9-10 ani. Îl poți poza 10 ani și să faci 100.000 de euro, în timp ce cu un glonț l-ai împușcat o singură dată și ai terminat. Acest plan de management nu poate fi aprobat din punct de vedere legal, științific și etic. Cerem Ministerului Mediului să se pună pe treabă serios și să vină la dezbatere cu un plan mult mai bun. În caz contrar, noi am luat în calcul toate procedurile legale posibile, și la nivel național, și la nivel european pentru a bloca, cu orice preț, un astfel de plan criminal”, a mai spus Gabriel Păun, președintele Agent Green, organizație care a și inițiat o petiție prin care cere autorităților să interzică definitiv vânătoarea de trofee.

 
Gabriel Păun, președinte Agent Green