Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedinte Salvamont România: Primul-ajutor nu e ca în filmele cu cowboy

Întâlnirile cu şerpii de munte devin tot mai dese. Trei sferturi dintre muşcături apar în cazul persoanelor care ating reptilele.

Salvamont România trage un semnal de alarmă referitor la creşterea cazurilor în care montaniarzii sunt imprudenţi şi încearcă să atingă sau să captureze şerpii pe care îi întâlnesc pe munte. Oamenii sunt sfătuiţi să nu păşească şi să nu se aşeze pe pământ până nu verifică locul, iar dacă au observat un şarpe, să se îndepărteze.

Acest lucru însă nu se întâmplă, spune la RFI preşedintele Salvamont România. Sabin Costoiu mai spune că oamenii sunt informaţi greşit şi nu ştiu să acorde primul-ajutor în cazul unei muşcături veninoase.

Primul ajutor nu e ca în filmele cu cowboy

Mai exact, în cazul unei muşcături veninoase printre lucrurile interzise se numără şi sugerea veninului cu gura. Lista mai cuprinde arderea zonei muşcate, aplicarea de gheaţă sau consumul de alimente şi alcool.

În situaţia în care victima trebuie transportată, aceasta nu trebuie supusă niciunui efort. Trei sferturi dintre muşcături apar în cazul persoanelor care ating reptilele

Tot mai mulţi români interacţionează în mod voluntar cu viperele pentru că au impresia că nu riscă nimic sau din cauză că le confundă cu alte reptile, explică Sabin Costoiu. Preşedintele Salvamont România spune că oamenii nu sunt conştienţi de riscul la care se expun.Nu toate muşcăturile de viperă sunt veninoase

Asta pentru că vipera de obicei îşi păstrează veninul pentru momentele în care vânează prada. Semnele unei muşcături de viperă sunt: durerea acută, umflarea zonei afectate, două înţepături mici la distanţă de circa un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa. Totodată, pot apărea şi alte simptome, cum ar fi senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

La RFI, preşedintele Salvamont România spune însă că nu e necesar ca persoana muşcată să ajungă la spital, factorii care determină acest lucru sunt însă extrem de variaţi.

Singurele specii de şerpi veninoşi din România sunt viperele. Reptilele sunt răspândite neuniform pe tot teritoriul ţării, mai puţin în centrul şi sudul Munteniei şi Olteniei, dar ajung în Carpaţi şi la altitudini de peste 2.000 de metri.

Intervenţie SMURD

Un tânăr în vârstă de 17 ani a fost preluat săptămâna trecută de un elicopter SMURD, pentru a fi transportat la un spital din Bucureşti după ce a fost muşcat de o viperă, în zona Valea cu peşti de pe Transfăgărăşan. La momentul preluării de către echipajul medical, tânărul era în stare stabilă, însă medicii din Argeş au solicitat intervenţia elicopterului întrucât în cazul muşcăturii de viperă starea de sănătate a victimei se poate agrava foarte repede.

 
Sabin Costoiu, preşedintele Salvamont România