Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cod roşu de inundaţii, până sâmbătă seara, pe râuri din Braşov şi Covasna

inundatii_1.jpg

Până duminică seara este în vigoare o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă pe râuri din 19 judeţe
Până duminică seara este în vigoare o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă pe râuri din 19 judeţe
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Vremea va fi mai rece în weekend decât în mod obişnuit, cu temperaturi ce nu vor depăşi 27 de grade. Va ploua în toată România, în timp ce la munte, la peste 2.000 de metri, sunt aşteptate ninsori.

Circulaţia rutieră este oprită, sâmbătă dimineaţă, pe șase drumuri naţionale, pe tronsoane din judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea, Harghita şi Braşov în urma ploilor torenţiale care au dus la inundarea şoselelor.  De asemenea, în judeţul Botoşani, din cauza aluviunilor care au spălat terasamentul, circulaţia feroviară este întreruptă  între staţiile CF Truşeşti şi Dângeni, anunţă Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

În urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă care au dus la scurgerea  aluviunilor şi la acumulări de apă pe carosabil, circulaţia este oprită sâmbătă în judeţul Bacău, pe DN11 Bacău - Oneşti, în zona localităţii Sănduleni (km 153+200 de metri), în judeţul Neamţ, pe DN15 Borsec - Poiana Largului, în comuna Poiana Teiului (între kilometrii 237+800 de metri şi 238+100 de metri) şi în judeţul Vrancea, pe DN2N, la Jitia (între kilometrii 53+300 şi 53+400 de metri).

De asemenea, traficul a fost oprit din cauza inundaţiilor şi în judeţul Harghita, pe DN11B Cozmeni – Târgu Secuiesc, în zona localităţii Casinu Nou şi în judeţul Braşov, pe DN73A, între localităţile Şinca şi Poiana Mărului.

La această oră, traficul este închis şi pe patru drumuri judeţene - în judeţul Teleorman, pe DJ 546 Liţa – Segarcea, în judeţul Suceava, pe DJ 174A, în localitatea Broşteni şi pe DJ 177A, la Doroteia şi în judeţul Bacău, pe DJ 252B Răcătău de Jos – Pînceşti, pe tronsonul kilometric 25+100 - 27+200.

De asemenea, se circulă îngreunat în judeţul Caraş-Severin, pe  DN 57 Moldova Nouă - Oraviţa, în zona localităţii Radimna (între kilometrii 114 şi 117) şi în judeţul Suceava, pe DN 17 Suceava - Vatra Dornei, în zona localităţii Frasin.

La această oră, traficul este închis şi pe patru drumuri judeţene - în judeţul Teleorman, pe DJ 546 Liţa – Segarcea, în judeţul Suceava, pe DJ 174A, în localitatea Broşteni şi pe DJ 177A, la Doroteia şi în judeţul Bacău, pe DJ 252B Răcătău de Jos – Pînceşti, pe tronsonul kilometric 25+100 - 27+200.

Avertizare de noi inundații

Hidrologii au instituit o avertizare Cod roşu de inundaţii, valabilă până sâmbătă seara, pe râuri din judeţele judeţele Braşov şi Covasna. Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, până sâmbătă la ora 18:00, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râurile din bazinele hidrografice Târlung - bazin mijlociu şi inferior din judeţele Braşov şi Covasna.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Târlung, în zona de confluenţa cu râul Negru, zona localităţii Băcel. În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza. Hidrologii susţin că se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice.

Potrivit INHGA, până duminică seara este în vigoare o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă pe râuri din 19 judeţe, dar şi o atenţionare Cod galben ce vizează bazine hidrografice din 30 de judeţe.

Inundații în zeci de localități

Pompierii din judeţul Vrancea au intervenit pe tot parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă pentru scoaterea apei din gospodăriile oamenilor, după ce în urma unei ploi torenţiale au avut loc viituri rapide. De asemenea, în ultimele ore s-au produs inundaţii în municipiul Brăila, unde străzile au fost acoperite de ape în urma unei ploi torenţiale.

Astfel, în judeţul Vrancea, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma creşterii debitului pârâului Bălanu, au fost inundate şapte gospodării în localitatea Bordeasca Veche. Pompierii militari intervin şi la această oră pentru evacuarea apei. Pe parcursul serii şi noptii trecute s-au înregistrat peste zece solicitări de evacuare a apei acumulate în gospodăriilor localnicilor din Nistoresti, Gura Caliţei, Tulnici, Coteşti, Mărăşeşti şi Urechesti.

Potrivit Serviciului de Gospodărire a Apelor Vrancea, vineri seară, în intervalul 18.00-21.00, s-a inregistrat un record de precipitaţii, maxima înregistrată la staţia hidrometrică Tulnici fiind de 71,5 l/mp. Conform reprezentanţilor Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Tulnici, un pod care asigură legătura pe un drum comunal către aproximativ douăzeci de case din satul Coza, comuna Tulnici, a fost avariat.

De asemenea, în ultimele ore s-au produs inundaţii în municipiul Brăila, unde străzile au fost acoperite de ape în urma unei ploi torenţiale, canalizarea nemaifăcând faţă. Pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 13 curţi şi cinci case din cartierele Lacul Dulce, Catanga şi Chercea.

Abia de miercuri se va încălzi uşor şi treptat

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, sâmbătă vremea va fi în general instabilă, vor fi ploi însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în special în partea de est a ţării, la deal şi la munte, zone unde vor fi cantităţi mai mari de apă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 18 şi 27 de grade Celsius, mai ridicate în partea de sud, în timp ce pe timpul nopţii vor fi între 10-11 grade, în zona de munte, şi 15-16 grade în regiunile sud-estice.

Duminică, temperaturile vor fi uşor mai scăzute decât sâmbătă. Va continua să plouă în toată ţara, în timp ce la munte, la altitudini mai mari de 2.000 de metri, sunt aşteptate ninsori, mai ales în Carpaţii Meridionali. Vântul va bate puternic pe crestele montane şi temporar şi în regiunile estice şi sud-vestice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17-18 grade în zona nordică a Moldovei şi 24-25 de grade în Oltenia. Pe timpul nopţii va fi mai rece, urmând să se înregistreze chiar 8-9 grade Celsius, la munte.

În Capitală, vremea va fi în general închisă şi va ploua. Sâmbătă, maxima va fi de 25 de grade Celsius, iar pe timpul nopţii valorile termice vor coborî spre 15-16 grade Celsius. Duminică va continua să plouă.

De miercuri, vremea se va încălzi uşor şi treptat şi vor fi ploi, dar pe arii mai restrânse. Vor fi maxime de 25-27 de grade Celsius, în timp ce pe timpul nopţii temperaturile vor fi sub 10 grade.

Până sâmbătă la ora 6.00 a fost în vigoare o avertizare cod galben de ploi abundente în cea mai mare parte a Moldovei, precum şi în Transilvania, Maramureş, Crişana, Banat, nordul Munteniei şi zona montană şi deluroasă a Olteniei. De la ora 6.00 şi până duminică la aceeaşi oră, este în vigoare o avertizare cod galben de averse puternice. În cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei şi Maramureşului, precum şi în jumătatea de nord a Munteniei şi în zona montană a Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi izolat grindină, spun meteorologii.