Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Situația revine încet la normal după inundații

inundatii_noi_1.jpg

Image source: 
coastguard.dodlive.mil

Un bărbat din judeţul Neamţ dispărut de sâmbătă a fost găsit decedat, după ce a fost luat de o viitură în timp ce strângea lemne din albia unui pârâu, fiind a patra victimă a inundaţiilor din ultimele două zile.

În acest timp, cinci drumuri naţionale din judeţele Neamţ, Covasna, Harghita şi Vâlcea rămân închise în urma ploilor abundente din ultima perioadă care au dus la scurgerea aluviunilor şi la acumulări de apă pe carosabil. În judeţul Vrancea circulaţia rutieră s-a reluat pentru vehiculele cu masa mai mică de 7,5 tone pe DN2 între Adjud și Focşani. Se circulă îngreunat în judeţul Bacău pe tronsoanele Bacău - Oneşti şi Oneşti - Târgu Secuiesc.

Ultimul bilanţ transmis de Ministerul Afacerilor Interne arată că au fost inundate 255 de case, peste 530 de curţi și 14 tronsoane de drum naţional. 760 de persoane au fost salvate de către autorităţi din situaţii de risc. Pe parcursul zilei de ieri, echipele de intervenţie au acţionat în 99 de localităţi din 19 judeţe.

Cât privește victimele inundațiilor, în afară de bărbatul găsit înecat în Neamț, un bărbat care încerca să traverseze un râu în judeţul Argeş a murit după ce a fost luat de curenţii puternici, el fiind găsit în stop cardio-respirator şi neputând fi resuscitat. Autorităţile spun că bărbatul fusese avertizat că nivelul apei a crescut, dar a ignorat avertismentele. Era cea de a treia victimă a inundaţiilor, după ce sâmbătă şi-au pierdut viaţa două femei din judeţele Botoşani şi Vrancea.

Situația în județul Neamț

Inundaţiile produse în ultimele 48 ore în judeţul Neamţ au afectat 53 de locuinţe şi 122 de gospodării, potrivit ultimului bilanţ realizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Sâmbătă au fost evacuate 430 de persoane din satele Stejaru, Buşmei, Frumosu şi Soci, din comuna Farcaşa, din cauza viiturilor. Evacuarea a avut rol preventiv şi după câteva ore în care au stat la rude sau în şcolile din sat, persoanele s-au întors acasă. Pompierii au salvat, în cursul acţiunilor realizate sâmbătă, 8 adulţi şi 4 copii care erau în pericol.

Viiturile au mai inundat 4.130 hectare de teren arabil, 119 hectare de păşune şi fâneţe şi 55 fântâni şi au rupt 6 diguri. De asemenea, au fost afectate parţial sau total porţiuni de pe 2 drumuri naţionale, 4 drumuri din municipiul Roman, 8 drumuri judeţene, 121 drumuri comunale şi săteşti, 20 de poduri, 32 de podeţe şi 24 de punţi.

Duminică dimineaţă era blocată circulaţia pe drumul naţional DN 15 Bistricioara, în punctul Bistricioara, traficul fiind redirecţionat din cauza aluviunilor. De asemenea, pe acelaşi drum era restricţionată circulaţia pe un singur sens în zona Chiriţeni. Pe drumul naţional DN 15B, circulaţia este restricţionată pe un singur sens în zona Leghin, din comuna Pipirig.

Sâmbătă, localităţile Agapia, Nemţişor şi Mănăstirea Neamţ au fost afectate parţial de întreruperea energiei electrice timp de câteva ore, dar defecţiunile au fost remediate.

Probleme mari în Covasna

Un număr de 24 de localităţi din judeţul Covasna au fost afectate de ploile abundente din ultimele zile, cele mai grave probleme fiind înregistrate în satele Băcel din comuna Chichiş şi Lunca Mărcuşului din comuna Dobârlău, care au fost inundate după ce digul de protecţie de pe malul drept al râului Târlung a cedat sub presiunea apelor.

Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, dat publicităţii duminică, au fost evacuate 263 de persoane şi bunurile acestora, precum şi 49 de animale.

De asemenea, au fost afectate DN 10 Braşov - Buzău, pe raza comunei Sita Buzăului, DN 11 B Târgu Secuiesc - Cozmeni, unde carosabilul s-a surpat pe o distanţă de câţiva metri în zona localităţii Valea Seacă şi DJ 121 Târgu Secuiesc - Covasna, între localităţile Catalina şi Imeni, ultimele două fiind în continuare închise circulaţiei rutiere.

În sprijinul comunităţilor afectate au intervenit peste 300 de pompieri, jandarmi, poliţişti şi militari MApN. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a vizitat duminică dimineaţă din nou zona Băcel, pe care a inspectat-o în cursul nopţii trecute împreună cu prefectul judeţului, Sebastian Cucu, şi alţi membri ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a stat de vorbă cu oamenii afectaţi de inundaţii.

Teleormanul sub ape

Pompierii din judeţul Teleorman, sprijiniţi de cei din Bucureşti, Giurgiu şi Argeş au reuşit să evacueze, un ultimele ore, apa din sute de case şi gospodăririi afectate de inundaţii, însă în cursul nopţii a continuat să plouă, astfel încât zeci de curţi si mai mulţi kilometri de drumuri sunt în continuare sub ape, duminică dimineaţă.

Potrivit celui mai recent bilanţ dat publicităţii duminică de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Teleorman, mai multe localităţi sunt în continuare afectate de inundaţii, duminică dimineaţă, pompierii din judeţ şi echipe de intervenţie de la ISU Bucureşti Ilfov, Argeş şi Giurgiu acţionând în continuare pentru evacuarea apelor din case, curţi şi de pe drumuri.

Cea mai afectată este comuna Ţigăneşti, unde în continuare sunt inundate 49 de case, 32 de anexe gospodăreşti şi 200 de curţi. În comuna Poroschia, în satul Calomfireşti, apa acoperă 120 de curţi şi grădini, iar 20 de anexe gospodăreşti sunt inundate, în timp ce în satul Poroschia sunt in continuare afectate de viituri opt curţi şi şapte anexe gospodăreşti. De asemenea, sunt afectate de inundaţii şi localităţile Orbeasca şi Izvoarele. La Izvoarele, apa a fost evacuată din zonele inundate, iar duminică zeci de pompieri continuă să acţioneze la Ţigăneşti şi Poroschia, unde este nevoie de evacuarea apei din curţi.