Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un consilier municipal USR a dat în judecată DSP București din cauza gropii de gunoi Rudeni-Chiajna

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Consilierul municipal de la USR Alexandu Gâdiuță a dat în judecată Direcţia de Sănătate Publică București, pentru că instituţia ar fi refuzat să-i prezinte studiul despre efectele asupra sănătăţii a gropii de gunoi din zona Rudeni-Chiajna.

Alexandru Gâdiuţă spune că mai mulţi cetăţeni din cartierele Militari, Drumul Taberei, Crângaşi, Bucureştii Noi, dar şi localităţi precum Chiajna, Mogoşoaia, Dragomireşti şi Chitilia se plâng că, de ani de zile, aerul din zonă în anumite momente este irespirabil şi este un miros toxic, care se simte în special noaptea. De cealaltă parte, reprezentanţii DSP București  precizează că au realizat un plan de monitorizare a emisiilor de la groapa de gunoi, însă nu a fost ascuns acest studiu. Totodată, aceştia spun că toate informaţiile pot fi aflate printr-o cerere scrisă, lucru infirmat de consilierul USR.
Acesta susține că în luna iunie, în calitate de consilier local, a cerut DSP o copie a celui mai recent studiu de impact pe care îl are privind efectele asupra sănătății generate de depozitul de deșeuri Iridex din Rudeni-Chiajna.
“Mi s-a răspuns că, citez, <<întrucât studiul a fost efectuat de S.C. Iridex Group Import Export SRL, Direcția de Sănătate Publică  nu îl poate depune la dispoziția dumneavoastră sau oricărei persoane fizice/juridice>>. Eu cred că, în mod normal, nu trebuia să depun nicio cerere pentru a obține acele informații. Ele trebuiau afișate  pe siteul instituției astfel încât toți cetățenii să vadă despre ce este vorba. Pentru că, până la urmă, despre asta vorbim. Despre sănătatea oamenilor care locuiesc în acea parte a orașului și de modul în care o activitate industrială  posibil să le afecteze sănătatea”, a declarat pentru RFI, consilierul municipal Alexandru Gâdiuță. Potrivit acestuia, mâine diminineață, începând cu ora 7, va avea loc  un protest în faţa Ministerului Muncii. Protestul este organizat de o asociație din Chiajna, care solicită autorităților să se implice în rezolvarea problemei deșeurilor din zonă.

În ciuda numeroaselor proteste ale locuitorilor Sectorului 1 și din câteva localități din Ilfov și în ciuda acțiunilor în instanță, groapa de gunoi Iridex din Chiajna a primit, în luna februarie,  o nouă autorizație de la Agenția pentru Protecția Mediului București, autorizație care va expira pe 13 februarie 2028. Potrivit Ziare.com, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat că, la toate întâlnirile pe care le-a avut cu administratorul gropii, acesta a susținut că nu de acolo provine mirosul, deși, spune edilul, nu există altă sursă în zonă. La rândul lor, reprezentanții Iridex sustin ca "exigențele prevăzute în actuala Autorizație Integrată de Mediu sunt deosebit de riguroase, astfel încât activitatea curentă a depozitului și a instalațiilor aferente să nu aibă niciun efect asupra calității mediului și, implicit, asupra stării de sănătate a populației".

 

 

 
Alexandru Gâdiuță, consilier municipal de la USR