Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legea Prosumatorilor, promulgată de preşedinte. Ce se va întâmpla cu micii producători de energie curată?

lege_prosumatori_promulgata_mici_producatori_energie_curata.jpg

Energia solară, mai uşor de injectat în reţea (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)
Energia solară, mai uşor de injectat în reţea (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)

O veste bună pentru micii producători de energie din surse regenerabile. Legea care face posibilă injectarea energiei din surse curate în reţeaua naţională a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Aşa-numiţii „prosumatori” ar urma să primească bani pentru energia introdusă în sistem, dar plăţile nu vor fi făcute direct, ci posibil printr-o regularizare pe factură.

În plus, procedurile de autorizare ar urma să fie simplificate masiv, după cum explică la RFI cofondatorul proiectului energiaTa Claudiu Butacu: „Vom avea şi în România, o ţară care se afla la capul listei, să spunem, în Europa, micii producători de energie curată vor putea injecta în reţea, adică persoane fizice, cât şi business-uri mici, până în puterea de 27 kW vor putea vinde energia în reţea, fără să trebuiască să facă o licenţă anume de tranzacţionare de energie”.

El subliniază că „un lucru foarte bun este că românii vor putea să monteze aceste panouri fotovoltaice mult mai rapid, vor putea avea o subvenţie de la Fondul de Mediu pentru aproximativ, spunem noi, 28.000 de primi utilizatori în România, care vor beneficia de un fond, există 100 de milioane de euro la un program al Fondului de Mediu, fonduri europene şi vor fi finanţate cu 3.500 de euro pentru o putere instalată de 3 kW”.

Claudiu Butacu precizează că „avizul tehnic de racordare, care până acum cădea în sarcina prosumatorului nu va mai cere o autorizaţie de construire. Asta înseamnă că dispare toată bătaia de cap cu autorizaţiile, care până acum era de ordinul sutelor de zile”.