Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un cioban român dă în judecată UE

ro-4.jpg

petru vlad
Petru Vlad si familia sa împotriva UE
Image source: 
2Celsius Network

In premieră europeană, plângerea mai multor familii împotriva UE pentru nerespectarea normelor de mediu înconjurător a fost primită în justiție. Consiliul UE și Parlamentul European își vor face cunoscut răspunsul în termen de două luni.

Mai multe familii, nu toate europene, au depus o plângere la Curtea Europeană de Justiție împotriva instituțiilor europene pentru a nu fi impus limite și mai stricte privind poluarea. Acțiunea a fost acceptată de Curte în 13 august.

Cele zece familii, originare din România, Portugalia, Italia, Suedia, Fiji, Kenia și Germania spun că obiectivul UE de a reduce emisiile de gaze nocive cu 40% față de nivelul anului 1990 nu este suficient de ambițios. 

Ele spun că acțiunile insuficiente ale UE duc la erodarea solului și la punerea în pericol a activităților lor. Familiile nu cer despăgubiri financiare, ci o acțiune mai viguroasă din partea UE. 

Petru Vlad, cioban din munții Șureanu, este asociat acestei acțiuni. Susținut de platforma 2Celsius Network, el cere ameliorarea legislației europene privind schimbările climatice întrucât a fost nevoit, ani de-a rândul, să-și urce animalele la altitudini tot mai înalte din cauza creșterii temperaturii medii.

Curtea Europeană de Justiție a primit această plângere, ceea ce nu înseamnă că îi va și da câștig de cauză. Curtea se confruntă aici cu o acțiune inedită fiindcă până acum nicio țară nu mai adus UE în fața justiției privind acțiunea climatică, companiile fiind de obicei cele care fac apel la astfel de mijloace. 

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan