Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Compromis UE asupra emisiilor poluante. Mircea Duţu: Industria auto şi-a impus punctul de vedere

compromis_ue_emisii_poluante_mircea_dutu_industria_auto.jpg

Emisiile auto în UE, limitate la 35% până în 2030 (Sursa foto: pixabay)
Emisiile auto în UE, limitate la 35% până în 2030 (Sursa foto: pixabay)

Emisiile auto din Uniunea Europeană trebuie reduse cu 35% până în 2030. La acest compromis au ajuns miniştrii europeni ai Mediului, după negocieri maraton purtate la Luxemburg.

Acordul asupra emisiilor auto din UE este mai puţin ambiţios decât obiectivul de 40% dorit de Parlamentul European.

Principalul stat reticent este Germania, unul dintre cei mai mari producători auto de pe continent, explică la RFI preşedintele Universităţii Ecologice din Bucureşti, Mircea Duţu: „Aşa cum a rezultat din acest compromis, el este în dezacord cu ceea ce s-a stabilit de către PE la 3 octombrie, care prevedea o reducere cu 40% şi un prag intermediar în 2025 de 20% (...). Germania şi industria automobilelor şi-au impus în cele din urmă punctul de vedere (...). Totuşi, se consideră că bătălia nu este încă terminată. Pentru ca textul european discutat marţi să fie definitiv adoptat, Consiliul trebuie să găsească un teren de înţelegere cu PE”.

Mircea Duţu precizează că „este un context mai puţin fericit acesta, pentru că toată lumea îşi îndreaptă la nivel mondial atenţia spre UE, pe care o consideră că ar putea să devină din nou liderul acţiunii în problematica schimbărilor climatice şi cea a aplicării Acordului de la Paris”.

Mircea Duţu, despre acordul preliminar UE privind emisiile auto