Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


5000 de eco-vouchere pentru eliminarea mașinilor uzate. Regulamentul, publicat pe site-ul PMB

poluare-fonica-bucuresti.jpg

România, sub infringement din cauza poluării pentru trei oraşe: București, Braşov și Iaşi.

Primăria Capitalei a publicat regulamentul programului de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere. Proiectul prevede acordarea a 5.000 de eco-vouchere pentru achiziționarea de autovehicule cu nivel redus de emisii – Euro 6, non-diesel şi alte mijloace de locomoţie noi, non-diesel şi electrice. Bucureștenii vor primi vouchere de 9.000 de lei în schimbul mașinilor uzate. PMB va anunța perioada de înscriere cu 3 zile înainte de deschiderea sesiunii de înregistrare a participanților.

Programul se adresează atât persoanelor fizice, cu domiciliul stabil în Municipiul București, cu vârsta minimă de 18 ani, proprietari unici ai autovehiculelor uzate și care nu au obligații de plată la bugetul local și bugetul de stat, cât și persoanelor juridice,  care nu au obligații de plată la buget  și nu au fost condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului. Potrivit unui comunicat al PMB, instituția își propune astfel eliminarea a 5.000 de autovehicule uzate, cu grad ridicat de poluare, de pe raza municipiului București și acordarea a 5.000 de eco-vouchere cu o valoare nominală de 9.000 lei/ eco-voucher în vederea achiziționării exclusive de autoturisme noi EURO 6, non-diesel, mijloace de locomoție noi ”prietenoase cu mediul”, non-diesel, hibride sau electrice, obiecte electrocasnice și electronice noi cu clasa energetica superioară, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat. Aplicația PEVAUTO va permite înregistrarea a 6.000 de participanți, persoane fizice și persoane juridice. La atingerea acestui număr, aplicația va opri automat procesul de înregistrare a participanților, prezentând în acest sens un mesaj de informare celor care sunt în proces de completare a datelor.
După verificarea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate vor fi acceptați în program, în ordinea înscrierii, primii 5.000 de proprietari eligibili, lista acestora urmănd a fi publicată pe site-ul www.pmb.ro, secțiunea „Eco-voucher în schimbul unui autovehicul uzat”.
Procedura de înregistrare a proprietarului autovehiculului uzat în aplicația PEVAUTO se va face prin completarea datelor personale din: CI/BI și certificatul de înmatriculare al autovehiculului uzat (talon), pentru persoanele fizice, certificatul de înmatriculare emis de ONRC și certificatul de înmatriculare al autovehiculului uzat (talon), pentru persoanele juridice și încărcarea acestor documente în aplicație. În situația în care numărul de identificare al autovehicululi uzat menționat (serie șasiu) nu este pe certificatul de înmatriculare, proprietarul va încărca și cartea de identitate a autovehiculului.În aplicația PEVAUTO proprietarul își va exprima acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal și va declara pe propria răspundere că nu are datorii la bugetul de stat și la cel local. Neînregistrarea documentelor prevăzute mai sus sau înregistrarea lor într-o altă formă decât cea solicitată, atrage imposibilitatea acceptării în Program.Aplicația va genera fiecărui proprietar înregistrat un cod unic, ce va fi comunicat pe adresa de e-mail valabilă, împreună cu un link unic pe baza căruia va putea ulterior accesa aplicația pentru a încărca documentele referitoare la casarea și radierea autovehiculului uzat