Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primăria decontează benzina pentru unii şoferi. ONG-uri: Să dai bani celor care poluează este în neregulă

PMB vrea să le ofere stimulente financiare unor categorii de şoferi (Sursa foto: pixabay)

Un proiect al Primăriei Capitalei privind traficul auto este aspru criticat de peste 20 de organizaţii neguvernamentale. Acestea îi cer primarului Gabriela Firea să renunţe la propunerea de a acorda 500 de lei părinţilor care se asociază pentru a-şi duce copiii la şcoală cu aceeaşi maşină. Suma ar urma să le fie oferită de asemenea şoferilor care se grupează pentru a se deplasa împreună cu autoturismul personal în regiunea Bucureşti–Ilfov.

Măsura nu ar face decât să stimuleze traficul auto într-un oraş deja sufocat de maşini, explică la RFI Marian Ivan, cofondator al Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR): „De rezolvat nu rezolvă nimic. De fapt, creează o nouă problemă. Ne putem trezi în situaţia în care cei din Ilfov, în special, ar renunţa la transportul public, pentru a avea mai multă siguranţă pentru copiii lor şi nu i-ar mai trimite cu transportul public, ci ar veni cu maşini, practic, crescând traficul”.

În opinia sa, „în general, să dai bani celor care poluează, celor care sunt vinovaţi de bolile provocate de sedentarism şi care provoacă poluare, să folosească maşinile este în neregulă şi contravine oricărui principiu de dezvoltare urbană durabilă. Este vorba despre ceea ce îi învăţăm pe copiii noştri, iar dacă-i învăţăm să meargă cu maşina, exact asta vor face şi în viitor”.

 
Marian Ivan, despre banii pe care PMB vrea să-i dea şoferilor