Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agent Green cere anchetă. “Anual se taie, ilegal, dublul masei lemnoase admise"

agent_green.jpg

Sursa imaginii: 
facebook/Agent Green

Activiștii de mediu de la Agent Green trag un nou semnal de alarmă privind exploatările ilegale din pădurile României. De această dată, au trimis o scrisoare deschisă mai multor instituții, inclusiv președintelui Klaus Iohannis, în care își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că rezultatele celui de-al doilea ciclu al Inventarului Forestier Național (IFN), proiectat să analizeze întreaga vegetaţie forestieră din România, întârzie în mod nejustificat să fie făcute publice.

“Informațiile care au ajuns în posesia Agent Green arată că tăierile ilegale nu s-au diminuat în ultimii ani, ci au crescut semnificativ față de rezultatele primului ciclu al IFN”, spune la RFI, Andrei Ciurcanu, Director Investigații Agent Green. Conform informațiilor obținute de Agent Green, verificările realizate de specialiști pentru cel de-al doilea ciclu IFN, întocmite în perioada 2013-2018, arată că din pădurile României s-au exploatat anual aproximativ 38,6 de milioane de metri cubi de lemn.” Aceste cifre sunt îngrijorătoare, pentru că din punct de vede legal, amenajamentelor silvice limitează  volumul maxim care poate fi recoltat din fondul forestier național al României la 18 milioane de metri cubi anual.  Cu alte cuvinte, au fost exploatate ilegal încă 20,6 milioane de metri cubi anual”, spune Andrei Ciurcanu. Potrivit acestuia, volumul de lemn reprezintă echivalentul unei suprafațe de 242.352 de hectare de pădure complet rase. "Cu alte cuvinte, o suprafață de pădure echivalentă cu orașul Giurgiu sau cu aproape jumătate din întreg județul Brașov, a dispărut în perioada 2013-2018", spune reprezentantul  Agent Green. Cea mai afectată regiune de aceste tăieri este Moldova (peste 8 milioane de metri cubi), urmată de Transilvania (aproximativ 6 milioane), Muntenia (peste 4,5 milioane de metri cubi) și alte 2,1 în restul regiunilor.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

"Există oficiali din instituții ale statului care își doresc ca aceste valori să nu fie niciodată puse la dispoziția cetățenilor, sau ca acestea să fie modificate în așa fel încât dezastrul din pădurile țării să fie diminuat prin reducerea sau reinterpretarea acestor date. Rezultatele celui de-al II-lea ciclu al IFN sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât primul ciclu al Inventarului Forestier Național a scos în evidență faptul că exploatările ilegale anuale în perioada 2008-2012 se situau la 8,8 milioane de metri cubi, o valoare cu 234% mai mica decât raportările celui de-al II-lea ciclu IFN. Situația actuală dovedește faptul că au fost încălcate flagrant și în formă continuată atât legislația națională cât și legislația europeană (EUTR și FLEGT). Considerăm că lipsa unei strategii pe termen lung a statului român privind administrarea sustenabilă a acestei resurse regenerabile, slăbiciunea instituțiilor de stat cu drept de control și de aplicare a legii, dar mai ales nivelul de corupție din instituțiile cheie sunt principalele motive care au determinat producerea acestei catastrofe și a pagubelor imense aduse pădurilor României și biodiversității.", se arată în Scrisoarea Deschisă a Agent Green, denumită #CorupțiaSufocă. Organizația îi solicită șefului statului să susțină "demararea unei ample anchete din partea Parchetului General al României pentru identificarea și sancționarea dură a celor care se fac responsabili de această catastrofă, a reprezentanților statului român care au permis ca țara noastră să ajungă în această situație fără precedent și a celor care au participat efectiv la distrugerea fondului forestier și a pădurilor din afara acestuia". De asemenea, solicită o legislație întărită pentru înăsprirea pedepselor, aplicarea legii privind respectarea prevederilor silvice și creionarea unei strategii pe termen mediu și lung privind managementul sustenabil al resursei de lemn la nivel național.

În același context, Agent Green solicită Ministerului Apelor și Pădurilor, Ministerului Mediului, Ministerului Agriculturii și RNP Romsilva să demareze un amplu proces de împădurire la nivel național, în zonele în care tăierile ilegale au afectat iremediabil mediul înconjurător și calitatea vieții comunităților. "Dezvoltarea Inspectorului Pădurilor trebuie de urgență deblocată. Trebuie redate funcțiile care au fost secretizate (explorarea datelor mai vechi de 72 de ore). Trebuie extins controlul și asupra depozitelor de lemn, acolo unde lipsa unui registru electronic duce la amestecarea lemnului legal cu cel exploatat ilegal. Trebuie adăugate de asemenea limitele tuturor ariilor naturale protejate (situri Natura 2000, parcuri naționale, rezervații naturale și monumentele naturii). Solicităm dezvoltarea și funcționarea sistemului SUMAL, care în acest moment este blocat la un stadiu rudimentar, utilizarea tehnologiilor de ultima generație privind sisteme de calcul rapid a volumelor de lemn (scannere) și a sateliților care permit o analiză a evoluției fondului forestier.Solicităm de urgență interzicerea exploatărilor forestiere în parcurile naționale (1% din suprafața țării) și înființarea noilor parcuri naționale Ciucaș, Făgăraș, Giumalău și Țarcu, ca minimă măsură compensatorie concretă și aplicabilă față de suprafețele de pădure exploatate ilegal", se mai arată în documentul trimis Administrației Prezidențiale, Guvernului României dar și altor instituții, printre care și Avocatul Poporului.