Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Katowice, bazinul carbonifer al Sileziei, găzduiește summitul privind schimbările climatice

polonia.jpg

Katowice, bazinul carbonifer al Sileziei găzduiește summitul privind schimbările climatice
Katowice, bazinul carbonifer al Sileziei găzduiește summitul privind schimbările climatice

 Duminica au inceput lucrarile celui de-al 24-lea summit asupra schimbarilor climatice in Polonia. Summitul va dura pana pe pe 14 decembrie, iar locul unde are loc evenimentul anual sub egida ONU este mai mult decat simbolic. Orasul Katowice este capitala bazinul carbonifer al Sileziei de unde Polonia extrage o buna parte a carbunelui pentru nevoile energetice si economice per ansamblu.  
 

Cum este perceput summitul in Varsovia?

Fata de unele editii din ultimii ani, in special cele din Bonn in 2017 si Paris in 2015, deschiderea summitului a fost mai degraba modesta si usor controversata din cauza declaratiilor in favoarea consumului de carbune, declaratii venite din partea multor oficiali polonezi, inclusiv presedintele Duda. In pavilionul unde are loc summitul exista si o sala  decorata cu carbune, caruia i se confera o imagine potential pozitiva. Carbunele asa-numit “curat” este o declaratie in sine, iar miza politica a summitului se asteapta a fi foarte importanta vizavi de consumul de energie “murdara” sau poluanta. Polonia in acest moment incearca sa adopte o pozitie de re-conversie a industiriei carbunelui spre “carbunele curat”, ceea ce pare a fi o contradictie.

Este totusi un eveniment considerat de anvergura pe plan international. Exista vreun mesaj special din partea actorilor cheie in dialogul pe schimbarea climatica globala? 

Deschiderea modesta se datoreaza si absentei liderilor unor tari cheie in dialogul asupra schimbarilor climatice. Ma refer la absenta Angelei Merkel, a lui Donald Trump, Vladimir Putin si, desigur, Emmanuel Macron.  Reamintesc, ca drept rezultat al summitului de la Paris in 2015 a fost adoptat Acordul asupra Combaterii Incalzirii Globale. Polonia se pozitioneaza in prezent din punct de vedere al politicilor publice pentru combaterea incalzirii globale la polul opus celui adoptat de Franta de exemplu.

In acelasi registru, de exemplu relatia Varsoviei cu Bruxelles-ul este la fel de complicata din cauza calitatii aerului, ca urmare a consumului de carbune. Polonia este lider negativ in ce priveste calitatea proasta a aerului in perioada rece a anului, iar conform statisticilor aprox. 35.000 de polonezi mor anual ca urmare a cancerului pulmonar cauzat de poluare.  

Exista asa-dar continuitate in ce priveste politica Poloniei fata de energia curata si schimbarile climatice. Cum se explica aceasta continuitate?

Summitul de la Katowice este al treilea summit de agest gen in Polonia in ultimii 10 ani. Conferinta a mai avut loc in 2013 in Varsovia si in 2008 in Poznan. Daca ar fi sa comparam pozitionarea actualului guvern polonez fata de a celor din 2008 si 2013 atunci perceptia oficiala despre schimbarile climatice si rolul Poloniei a devenit si mai rigida prin comparatie, si strans politizata prin prisma prioritizarii securitatii energetice. Polonia nu a reusit sa se distanteze de dependenta masiva fata de energia bazata pe procesarea carbunelui. De exemplu, 80% din energia electrica generata la nivel national provine din arderea carbunelui, iar consumul de carbune ca agent termic la nivel de gospodarii private la nivel national inca atinge cote critice in unele regiuni.

Cea mai evidenta explicatie este refuzul de a depinde de gazul rusesc, dar si, in acelasi timp populismul legat de industriile poluante si lipsa vointei politice pentru accelerarea dezvoltarii energiei alternative.

 

viewscnt

 
Corespondentul RFI in Polonia, Octavian Milewski