Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zeci de mii de belgieni manifestează pentru ecologie

mars pentru climat la Bruxelles

Marșul de la Bruxelles pentru salvarea Planetei a reunit duminică 70.000 de persoane venite din întreaga Belgie. Tineri, familii, studenti au străbătut astfel capitala Europei din nord și pâna în cartierul European pentru a cere politicienilor un angajament ferm și echitabil împotriva schimbărilor climatice.

Sunt tineri și chiar foarte tineri, au luat exemplul studenților belgieni care au manifestat și ei deja de doua ori în ultimele 15 zile : 70.000 de persoane au mers prin ploaie și au cerut un viitor mai bun pentru Planetă. 

In cortegiul de manifestanți, tineri părinți ne-au mărturisit că se aflau acolo pentru a proteja viitorul copiilor lor. 

Un angajament imediat , dar echitabil și just pentru familii, renunțarea la discursuri goale și la eschivări, iată ce au cerut manifestanții belgieni.

“Suntem mai încălziți decât planeta și nu vom renunța”, au scandat ei, sau “Nu mai vrem mașinilor de societate”, “Acționați acum, avem o singură Planetă” și alte sloganuri. 

Dar de unde vine această îngrijorare, s-ar zice subită, a tinerilor belgieni și a tinerelor familii privind mediul? Ei bine, rețelele sociale sunt un factor al mobilizării, dar nu numai. Profesorii sunt din ce în ce mai bine informații, în plus școlile, la diferite nivele, au organizat în ultimii ani in mod constant întâlniri între elevi sau studenți și specialiști care au putut demonstra că Belgia este în pericol de a nu-și respecta angajamentele europene privind ecologia. 

E drept, cifrele arată o diminuare netă și constantă a emisiilor de gaze cu efect de seră în Belgia față de nivelul de referință, cel din 1990, dar tendința nu va dura. 

Numărul mare de mașini din orașele Belgiei și mai ales din Bruxelles, industria poluantă și alte elemente, dacă nimic nu se schimbă, duc la o deviere a Belgiei de la traiectoria europeană (care cere  o diminuare cu 35% față de 1990 a emisiilor și asta pâna în 2030)

Cum spuneam, studenții au manifestat deja în două zile de joi consecutive în Bruxelles pentru a opri tendința. Acțiunea lor a fost pe de-o parte bine primită în general de societatea civilă și chiar și de cea academică la început, dar în sfera politică și o parte a societății s-a considerat că acesta este pur și simplu un mod de a scăpa de școală.

Unele facultăți au anunțat că nu vor permite studenților sa manifesteze în fiecare zi joi fără a lua unele masuri. 

Intre timp, marșul de duminică de la Bruxelles, care se înscrie într-o notă mai vastă europeană, ar putea fi reluat în ciuda ploilor și a ninsorilor așteptate în viitoarea perioadă.

Belgia este poate un prost elev european la capitolul mediu, dar majoritatea statelor membre UE se prezintă la fel sau mai rău. Acțiunea de la Bruxelles nu este decât o parte a mozaicului de acțiuni ale societății civile care a înțeles, la justa valoare sau nu, angajamentul pentru o planetă mai curată. 

 

 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan