Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revine ”taxa de poluare” pentru mașinile din București?

trafic_1pxhere.jpg

Specialiştii APIA propun aplicarea unei ”taxe de congestie”
Specialiştii APIA propun aplicarea unei ”taxe de congestie”
Image source: 
pxhere.com

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme are idei care să ducă la reducerea poluăriii. Între acestea, introducerea unei taxe de poluare, aplicarea unei taxe de congestie şi crearea unui Fond pentru Aer Curat.

Comitetul de mediu al APIA propune, în primă fază, derularea de campanii de conştientizare a populaţiei Capitalei asupra nivelului de poluare. În acest context, se face referire la colectarea informaţiilor privind nivelul de poluare din Bucureşti şi informarea populaţiei atât prin mass-media, cât şi printr-o aplicaţie disponibilă gratuit pe telefonul mobil, asupra nivelului de poluare măsurat sau existent la un anumit moment în unele zone din oraş, precum şi la transmiterea de alerte privind depăşirea nivelului maxim admis conform normelor Uniunii Europene.

În viziunea APIA, complementar, ar putea fi avută în vedere aplicarea unor vigniete colorate corespunzătoare normei de poluare pentru autoturismele înmatriculate în Bucureşti. Aplicarea acestora ar putea să se facă, în primă fază benevol, iar ulterior obligatoriu, susţin specialiştii. Aceştia menţionează, în acelaşi timp, că măsura poate fi valabilă şi pentru autovehiculele care traversează oraşul ”şi ar putea presupune, în faza de obligativitate, restricţionarea accesului în zona centrală, sau, de ce nu, în tot oraşul, în funcţie de situaţia de la acea dată, a autoturismelor cu emisii poluante ridicate”.

Documentul, publicat pe site-ul APIA, aduce în prim-plan şi propunerea de introducere a unei ”taxe municipale de poluare” aplicabilă tuturor autoturismelor înmatriculate în Bucureşti. Reprezentanţii producătorilor şi importatorilor de automobile susţin că o astfel de taxă locală poate avea un cuantum relativ mic, dar care să diferenţieze autoturismele în funcţie de nivelul lor de poluare. Sumele, odată colectate, ar urma să fie incluse în Fondul pentru Aer Curat, cu scopul de a fi utilizate pentru stimularea scoaterii din parcul municipal al vehiculelor vechi, dar şi pentru dezvoltarea transportului public durabil, precum mijloace de transport în comun ”verzi”.

Specialiştii APIA propun, totodată, aplicarea unei ”taxe de congestie” tuturor autovehiculelor cu un grad ridicat de poluare, care nu sunt înmatriculate în Bucureşti, dar care circulă în Capitală. Această taxă ar urma să se aplice tuturor autovehiculelor a căror normă de poluare este sub Euro 5, inclusiv, iar estimările ar fi că, în acest mod, se va reduce numărul maşinilor care afectează nu numai nivelul de poluare din Bucureşti, şi va crește numărul disponibil de locuri de parcare. Conform calculelor acestora, veniturile anuale ce pot fi colectate la acest Fond ar urma să se ridice la aproximativ 120 de milioane de euro, raportate la numărul de autoturisme care intră în Bucureşti (circa 137.000), înmulţit cu o taxă medie de 3 euro/zi şi cu un număr de 300 de zile.

În condiţiile în care un recent sondaj realizat în mai multe state membre ale Uniunii Europene arată că două treimi dintre cetăţenii acestor ţări susţin restricţionarea accesului în centrul oraşelor a autovehiculelor cu emisii poluante ridicate (sub Euro 6), APIA propune realizarea unui sondaj similar şi în rândul bucureştenilor pentru a vedea dacă este susţinută o asemenea iniţiativă.