Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă specie de cormoran cuibăritor, în fauna României

o_noua_specie_cormoran_romania.png

Cormoranul moțat, o nouă specie cuibăritoare în România (Sursa foto: Emil Todorov/SOR)
Cormoranul moțat, o nouă specie cuibăritoare în România (Sursa foto: Emil Todorov/SOR)

Societatea Ornitologică Română confirmă prezența unei noi specii cuibăritoare de pasăre sălbatică în România, cormoranul moțat (Phalacrocorax aristotelis). Este cea de-a treia specie de cormoran care cuibărește în țara noastră, după cormoranul mare și cormoranul mic, se arată într-un comunicat al SOR.

Spre deosebire de celelalte două specii, cormoranul moțat nu apare pe apele de interior. Este un cormoran care folosește doar apele marine pentru a se hrăni, nu afectează în nici un fel pescăriile de apă dulce, potrivit comunicatului SOR.

Cormoranul moțat este o specie care apare rar și în numere mici în România. Cel mai des este întâlnit iarna, când unele exemplare vin din nordul Bulgariei, pentru a-și căuta resurse noi de hrană.

 

Cormoranul moțat (Sursa foto: Emil Todorov/SOR)

Cormoranul moțat (Sursa foto: SOR)

Confirmarea cuibăritului a fost realizată pe data de 17 martie 2019 de Emil Todorov, biolog bulgar, care lucrează pentru Societatea Ornitologică Română.

Cormoranii moțați din portul Constanța cuibăresc pe structuri de oțel, artificiale, platforme marine de exploatare de gaze sau petrol. Este un comportament atipic pentru această specie, care de obicei preferă să-și instaleze coloniile pe maluri stâncoase, abrupte, cu terase, unde cormoranii să nu poată fi deranjați, mai precizează comunicatul SOR.