Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă OUG pune pe jar societatea civilă

o_noua_oug_jar_societate_civila.jpg

ONG-urile de mediu critică un proiect de OUG al Ministerului Transporturilor (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
ONG-urile de mediu critică un proiect de OUG al Ministerului Transporturilor (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Un proiect de OUG supus dezbaterii publice de Ministerul Transporturilor provoacă nemulțumirea organizațiilor de mediu. Instituția propune un act normativ ce dă practic undă verde construirii de autostrăzi, drumuri de mare viteză sau căi ferate în ariile naturale protejate sau în zonele tampon ale acestora.

Proiectul de OUG introduce noțiunea de ”proiecte de transport de interes național”.

Textul propune între altele ca autorizația de construire să se emită imediat, iar proiectul tehnic și restul documentațiilor să vină mai târziu.

Dan Trifu de la Coaliția Natura 2000 atrage atenția la RFI că Ordonanța de Urgență supusă dezbaterii publice va avea efecte devastatoare, iar România riscă sancțiuni europene: ”Pericolul este extrem de mare. Aceste proiecte pur și simplu ar putea să treacă neevaluate sau să facă o evaluare după finalizarea lucrărilor. De asemenea, termenele pentru cele care ar trebui avizate să se reducă la jumătate și în toate aceste proiecte normal că se face referire clar la ariile protejate și tot ce înseamnă legislația conexă în privința asta”.

El spune că ”în momentul când această Ordonanță va intra în vigoare, de exemplu, autostrada București-Brașov, să zicem Comarnic-Brașov sau Ploiești-Brașov, ce a mai rămas din ea de făcut va putea să treacă neevaluată prin toate acele arii protejate, prin tot ce înseamnă habitate ale unor specii protejate, vorbim aici inclusiv de faună și de floră și vom putea să distrugem absolut tot ce întâlnim în cale cu aceste proiecte de infrastructură”.

În opinia sa, ”singura scăpare pe care o mai avem este un articol din legea ariilor protejate, care în principiu ar trebui și Comisia Europeană să-și dea consimțământul pentru astfel de nenorociri care sunt puse la cale de actuala guvernare”.

 
Dan Trifu, despre OUG privind construcția de drumuri în arii naturale protejate