Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(FOTO) Nava-fanion a organizației Greenpeace vine în România. Cine este căpitanul legendar al vasului?

Nava fanion Greenpeace Romania.jpg

Nava Rainbow Warrior ajunge la Constanța (Sursa foto: Greenpeace)
Nava Rainbow Warrior ajunge la Constanța (Sursa foto: Greenpeace)

Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, vine în România în perioada 29 mai-2 iunie, anunță organizația ecologistă într-un comunicat. Vasul va ajunge la Constanța pentru a semnala legătura dintre modul în care producem energie și modificarea climei.

Sosirea navei Rainbow Warrior în România este un mesaj extrem de puternic transmis de Greenpeace. Vasul călătorește pe oceanele și mările Terrei, pentru proiecte științifice sau pentru a protesta față de marii poluatori. Este o platformă de conectare a celor care cred că pot și vor să ajute planeta, potrivit organizației.

Sursa foto: Greenpeace
Sursa foto: Greenpeace

 

Rainbow Warrior este una dintre cele mai ”verzi” nave din lume: folosește preponderent velele pentru deplasare, nu deversează deșeuri în mare, iar materialele folosite pentru construirea sa au fost alese doar din surse ce respectă normele etice ale Greenpeace, potrivit comunicatului.

 

Mesajul Greenpeace pentru România

 

Organizația cere Guvernului să facă tranziția de la cărbune la energii regenerabile.

”Ne dorim un plan curajos din partea statului român pentru reducerea utilizării combustibililor fosili. Mai multe țări membre ale UE au stabilit deja un traseu pentru eliminarea cărbunelui din sectorul energetic. România, din contră, sprijină acest sector foarte poluant pentru planetă și sănătatea oamenilor, permițând funcționarea termocentralelor care nu respectă normele europene. Termenul ferm solicitat de noi pentru închiderea producției de energie pe cărbune este 2030”, declară Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

 

Căpitanul vasului Greenpeace, o legendă

 

Căpitanul vasului Rainbow Warrior este Pete Willcox, o adevărată legendă a Greenpeace. El a fost căpitan la bordul primului Rainbow Warrior, scufundat prin detonare de către serviciile secrete franceze (DGSE) în Noua Zeelandă, în 1985, eveniment ce a declanșat un scandal diplomatic internațional, precizează organizația ecologistă.

În 2013, aflat la bordul altui vas Greenpeace, Arctic Sunrise, Pete Willcox a fost arestat și reținut timp de două luni de către armata rusă, alături de alți 30 de activiști.

Sursa foto: Greenpeace
Sursa foto: Greenpeace

 

Vasul Rainbow Warrior va fi ancorat la Constanța timp de cinci zile, între 29 mai și 2 iunie, perioadă în care vor fi organizate diferite evenimente la bord și în port, lângă navă, atât pentru publicul larg, cât și pentru media.