Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Explicațiile șefei ANM, după tornada impresionantă din Călărași. Se schimbă sistemul RO-ALERT?

explicatii_sefa_anm_tornada_calarasi_roalert.jpg

Tornada de la Drajna, județul Călărași, filmată de șoferi (Sursa foto: Facebook)
Tornada de la Drajna, județul Călărași, filmată de șoferi (Sursa foto: Facebook)

Directoarea generală a ANM, Elena Mateescu, anunță la RFI că va discuta joi cu șeful DSU, Raed Arafat, pentru a vedea dacă pot fi incluse și avertizările de vreme severă imediată în mesajele RO-ALERT.

Sistemul RO-ALERT nu avea cum să anunțe tornada produsă în județul Călărași. O spune șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care scrie pe Facebook că nu este rolul sistemului RO-ALERT să interpreteze datele meteo, acest lucru fiind realizat de ANM. Arafat răspunde astfel unor critici apărute în mediul online.

 

Tornada impresionantă filmată marți de mai mulți șoferi în zona localității Drajna din Călărași a fost cuprinsă de avertizarea nowcasting emisă de meteorologi, chiar dacă nu era specificată ca atare, ci ca fenomen meteo sever, spune la RFI directoarea ANM, Elena Mateescu: ”Folosim imaginile radar, radarul fiind principalul instrument de depistare a unor astfel de fenomene. În funcție de ecoul radar, putem să observăm dinamica fenomenului și traiectoria furtunii cu aspect tornadic. În cuprinsul avertizării meteorologice de cod portocaliu era specificată vijelia puternică, însă caracterul local de formare, având în vedere că în zona respectivă de la 26 de grade într-un timp foarte scurt temperatura aerului a coborât la 12 grade și având în vedere schimbul rapid între cele două mase de aer, pe fondul condițiilor favorabile de instabilitate atmosferică și caracterul localizat al unui astfel de fenomen, cu siguranță vorbim de o supercelulă, care a antrenat în mișcarea sa rotațională a vitezei vântului praf și baza norului unindu-se cu solul, a căpătat aspect de tornadă”.

Directoarea ANM anunță că va discuta joi cu Raed Arafat, pentru a vedea dacă pot fi incluse și avertizările de vreme severă imediată în mesajele RO-ALERT: ”Cu siguranță, așa cum am stabilit și cu domnul secretar de stat Raed Arafat în cursul acestei dimineți, mâine vom avea o întâlnire, să vedem cum sistemul RO-ALERT poate să preia și astfel de tipuri de mesaje de vreme severă imediată, care pot să genereze și să aibă un impact semnificativ la nivel local asupra activității în zonă sau așa cum s-a întâmplat acum, unde acoperișurile la vitezele semnificative ale vântului au fost doborâte, dar trebuie să fac precizarea că avertizarea meteorologică de tip nowcasting a fost preluată așa cum sunt preluate toate celelalte și de aplicația DSU a Departamentului de Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne”.

 

 

 
Elena Mateescu, despre tornada din județul Călărași