Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Televizoare și mașini de spălat vase, în Programul Rabla pentru electrocasnice

tv-1844964_1920.jpg

Ministrul Mediului a anunțat că va dubla bugetul pentru "Rabla pentru electrocasnice"
Image source: 
pixabay.com

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat, astăzi, la Bistrița, că programul Rabla pentru electrocansice va include în acest an și televizoare și mașini de spălat vase. Suma alocată este dublă față de anul trecut, a precizat ministrul. 

„Deja este extins ghidul de finanțare pentru televizoare, pentru mașini de spălat vase. Vrem să extindem acest proiect, Rabla pentru electrocasnice, și pentru instituțiile statului. Am constatat în instituția pe care o conduc că am reușit să scot peste 11.000 de kg de DEE-uri (n.r.- deșeuri de echipamente electrice și electronice) din subsolul Ministerului Mediului. Erau acolo calculatoare de zeci de ani, televizoare, tot felul de carcase și așa mai departe. Deci, peste tot există astfel de deșeuri și îmi doresc ca în felul acesta să ajutăm autoritățile locale, instituțiile statului, să își cumpere echipamente noi, care nu consumă energie multă, care ocupă spațiu puțin, care sunt și din punct de vedere estetic plăcute ochiului, deci din toate punctele de vedere să avem câștig”, declarat Grațiela Gavrilescu, citată de mediafax.ro.

Pentru instituții publice încă nu a fost gândit ghidul de finanțare, a mai spus ministrul, care a anunțat că anul acesta s-a dublat suma față de bugetul anului trecut, când în trei zile s-au folosi toți banii”. 

Prin programul „Rabla pentru electrocasnice”, românii vor primi tichete în valoare de 200, 300 sau 400 de lei dacă vor preda electrocasnice vechi și le vor putea folosi pentru achiziția unora noi. Cei interesați nu trebuie să aibă datorii la buget, să aibă minimum 18 ani, domiciliul în România și buletinul valabil.

În 19 decembrie 2018, la puţin peste o oră de la deschiderea Programului „Rabla pentru electrocasnice”, din bugetul total de 20 milioane de lei, au fost rezervate vouchere în valoare de peste 7,4 milioane de lei, aproximativ 40% din valoarea totală. În acel moment, sistemul AFM procesa circa 100 de cereri pe minut.

 

 

 
Tags: