Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministerul Mediului: Bugetul programului RABLA pentru Electrocasnice s-a epuizat

rabla.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Bugetul programului RABLA 2019 pentru electrocasnice s-a epuizat în aproximativ 12 ore de la lansare, transmite ministrul Mediului. Au fost acordate 120 de mii de tichete, în valoare totală de 40 de milioane de lei, a transmis sâmbătă Grațiela Gavrilescu. 

Programul este un succes. (...) În aproximativ 12 ore, am reușit să închidem această primă parte a proiectului, în sensul că peste 120.000 de vouchere au fost consumate, echivalentul a 40 de milioane. Începând de aseară, timp de 15 zile, românii care s-au înscris în program trebuie să meargă la retailer să-și aleagă produsele și să folosească voucherul astfel încât să poată să beneficieze de eco-bonusurile acordate, între 200 și 400 de lei”, a declarat ministrul Gavrilescu la postul de televiziune Antena 3. 

Programul ar putea fi însă relansat, în funcție de un nou buget la rectificare, al Administrației Fondului de Mediu. Dacă va avea loc o nouă sesiune, în Program ar putea fi incluse și instituțiile publice, au comunicat autoritățile.  

 

Condiții de participare

Finanțarea se va acorda sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, după cum urmează:
a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;
b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;
c) 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++;
d) 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++;
e) 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++);
f) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A++; 
g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A+++.
h) 200 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A și A+;
i) 400 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A++ și A+++.
Ca noutate, din acest an îl reprezintă posibilitatea modificării, de către solicitant, a informațiilor introduse greșit, cu excepția CNP-ului, prin utilizarea codului unic de accesare a înscrierii, până în momentul semnării contractului de finanțare. 
Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui aparat eligibil, în schimbul predării unui aparat echivalent, cu excepția mașinilor de spălat vase care vor putea fi achiziționate la schimb cu oricare alt electrocasnic din program (frigider, televizor, aer condiționat, mașină de spălat rufe).