Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul dă liber la vânat o jumătate de milion de ciocârlii. SOR: ”Nu există vânători de ciocârlie, există braconieri”

guvern_vanat_ciocarlii_sor_braconieri.jpg

Liber la vânat ciocârlii (Sursa foto: Emil Todorov/site pasaridinromania.sor.ro)
Liber la vânat ciocârlii (Sursa foto: Emil Todorov/site pasaridinromania.sor.ro)

Ministerul român al Apelor și Pădurilor autorizează vânătoarea a 440.000 de ciocârlii, până în primăvara anului viitor. E vorba de un ordin de ministru aprobat recent și publicat în Monitorul Oficial, potrivit HotNews.

Cota de vânătoare a ciocârliilor este mai mică față de cea din sezonul precedent, însă România se află printre puținele țări din Uniunea Europeană care mai permit împușcarea acestei specii.

Ciocârliile sunt vânate în special pentru limba lor, considerată o delicatesă culinară în unele țări.

De la vânătoare la braconaj este însă un pas foarte mic, spune la RFI Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română (SOR): ”Ciocârlia nu este o specie care trebuie vânată, nu este dăunătoare, nu ai de ce să-i faci combatere. Ciocârlia nu este o specie pe care o vânează vânătorii români, este o specie pe care din păcate o vindem, facem bișniță cu o specie care nici măcar nu este a noastră, vorbim despre păsări în migrație, care vin din toate țările Europei și care intră în România, unde vor fi vânate”.

Reprezentantul SOR atrage atenția că ”nu există vânător de ciocârlie, există braconier. În momentul în care tu încerci să vânezi ciocârlie, nu poți distinge ciocârlia de altă specie (...). De vânătorii români nu avem a ne teme. În schimb, ne temem foarte-foarte tare de vânătorii străini, în special de cei din Italia și din Malta, care vin și fac un măcel an de an și care uneori sunt prinși la graniță, uneori în Italia, uneori în Slovenia, cum a fost anul trecut sau chiar și în România și în Ungaria cu transporturi de păsări braconate”.

Ovidiu Bufnilă, despre vânătoarea de ciocârlii în sezonul 2019-2020