Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Conflictele urs-om discutate de oficialii UE la București

urs.jpg

Image source: 
pixabay.com

Oficialii europeni au discutat recent la București despre managementul carnivorelor mari precum lupul și ursul. O conferință ministerială în domeniul biodiversității, organizată sub Președinția României la Consiliul UE, s-a desfășurat la Palatul Parlamentului între 6 și 7 iunie.

La conferință au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Gărzii de Mediu, ai Comisiei Europene, ai Biroului European de Mediu, dar și reprezentanți ai asociațiilor și organizațiilor de profil din țară și străinătate.

Au fost dezbătute măsurile de protejare și conservare a speciilor de carnivore mari existente pe teritoriul lanțului carpatic, unde trăiesc cu preponderență ursul brun, lupul și râsul. La Conferină a fost pezentat proiectul Life for Bear, care aduce în prim-plan managementul complex al conflictelor urs-om, prin testarea de noi metode și îmbunătăţirea celor aplicate anterior. Rezultatele vor conduce la găsirea celor mai eficiente mijloace de reducere a impactului negativ al dezvoltării urbane asupra conservării populaţiei de urs. Proiectul este implementat de  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură  „Marin Drăcea” din Brașov.

 “În ultima perioadă, subiectul biodiversității s-a aflat pe agenda publică și politică la cel mai înalt nivel, atât în Europa cât și la nivel global. Este un fapt îmbucurător, care marchează o creștere a conștientizării față de biodiversitate și sper că acest lucru va duce și la măsuri sporite de conservare și restaurare a biodiversității, inclusiv măsuri de reintroducere sau repopulare cu specii în zone unde acestea au dispărut sau se găsesc într-o stare critică, și mă refer aici, de ce nu, și la repopularea cu exemplare de carnivore mari’’, a declarat Eugen Constantin Uricec, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului.

Participanții la conferință au discutat situația aparte din județul Harghita și județele învecinate, unde numărul carnivorelor mari depășește cu mult media națională.

 

 

Miniștrii responsabili cu dezvoltarea urbană se întâlnesc vineri, 14 iulie, la București. 

Reuniunea informală are ca scop adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti – „Către un cadru comun pentru dezvoltare urbană în Uniunea Europeană“, document care urmărește stabilirea unui acord politic pentru inițierea activităților de dezvoltare a unui cadru strategic pentru Uniunea Europeană, prin implementarea și continuarea Agendei Urbane a Uniunii Europene, corelarea cu procesul de revizuire a Cartei de la Leipzig și asigurarea coordonării între diferitele inițiative din cadrul Agendei Urbane.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

 
Rubrica Jurnal european din 11 iunie 2019