Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Suedezii nu mai au voie să fumeze în fața barurilor, în stații sau locuri de joacă

Suedia a înăsprit restricțiile asupra fumatului în locuri publice. Este un nou pas spre obiectivul de a deveni țară „liberă de fumat” în 2025.  Noile interdicții au intrat în vigoare la începutul acestei luni și includ, spațiile din fața barurilor, terasele restaurantelor, locuri de joacă pentru copii sau peroanele gărilor.

Suedia a interzis fumatul în baruri și restaurante în mai 2005. În decembrie 2018, parlamentul suedez a votat în favoarea extinderii interdicției pentru fumat, care se aplica atunci doar în baruri și restaurante. Noile reglementări au intrat în vigoare la începutul acestei luni. Datele oficiale arată că doar 11 procente din cele 10 milioane de locuitori ai Suediei fumau zilnic în 2016, iar 10 procente fumau doar ocazional. Potrivit noii legislații, țara nordică își propune să elimine definitiv acest obicei până în 2025. Autoritatea suedeză din domeniul sănătăţii publice consideră aceste măsuri ca un pas important în protejarea sănătăţii populaţiei, precum şi în reducerea riscului pe care îl presupune fumatul pasiv.

România a înterzis complet fumatul în spații publice închise în 2016, devenind, astfel, al 18-lea stat al Uniunii Europene în care țigara aprinsă e interzisă în baruri, restaurante, precum și în clădiri de birouri și instituții publice.