Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iunie 2019, cea mai călduroasă lună din istoria măsurătorilor

caldura.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice, transmit cercetătorii de la serviciul european Copernicus. În paralel, un studiu de specialitate citat de Reuters susține că valul de caniculă din iunie ar fi fost amplificat de activitatea umană, iar perspectivele sunt pesimiste: asemenea episoade ar putea deveni normalitate în viitor.

În iunie, potrivit centrului european Copernicus, temperaturile ar fi depășit cu 3 grade Celsius media dintre anii 1850-1900. A atras de altfel atenția valul de caniculă din Franța, unde, în sud, a fost înregistrat un record: 45,9 grade, cu patru grade Celsius peste maximele normale pentru perioadă. 
Mai mult, luna iunie 2019 a confirmat tendința îngrijorătoare și constantă de încălzire a ultimilor ani. A fost marcat un nou record, o încălzire medie de 0,1 grade Celsius față de precedentul, măsurat în 2016. 

Pe acest fundal, un studiu făcut de un grup de oameni de știință și citat de Reuters avertizează că schimbările climatice provocate de om au amplificat substanțial, cu grade bune, valul de căldură și, mai drastic de atât, că omenirea s-ar putea confrunta tot mai mult cu astfel de situații:

„Am experimentat un val de caniculă a cărui intensitate ar putea deveni o normalitate la mijlocul secolului”, transmite Robert Vautard, cercetător la Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice. 

Avertismente vin și de la ONU, prin serviciile de profil ale Organizației: în ritmul actual, 2019 și perioada 2015-2019, ar putea deveni cele călduroase din istorie. Experții Națiunilor Unite evită însă, pentru moment, să lege valul de caniculă din Europa direct de încălzirea globală.